Παραιτήθηκε από υποψήφιος ο Μπάιντεν

Αποσύρθηκε με επιστολή του από τη διεκδίκηση νέας θητείας ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζοντας την Κάμαλα Χάρις για διάδοχό του

Υπό το βάρος σφοδρών πιέσεων από δεκάδες κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και από τους χορηγούς της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Τζο Mπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρει εν τέλει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Παρά τη διατυπωμένη πρόθεσή του να παραμείνει στην κούρσα για την προεδρία, ο 81χρονος πρόεδρος αντιλήφθηκε πως αυτό δεν αποτελεί πλειοψηφικό αίτημα στις τάξεις των Δημοκρατικών κι έτσι με μια ανακοίνωση προχώρησε στην απόσυρσή του από την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου.

Με δήλωσή του απευθυνόμενος στα στελέχη και στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι δεν θα διεκδικήσει πλέον μια δεύτερη θητεία, εκτιμώντας ότι αυτή του η κίνηση είναι προς το συμφέρον του κόμματός του και της χώρας του. Η κλινική του εικόνα, οι απανωτές «γκάφες» του και το καταστροφικό ντιμπέιτ αποτέλεσαν καταλυτικά στοιχεία γι’ αυτή την απόφαση, με τον Μπάιντεν και το επιτελείο του να αντιλαμβάνονται ότι η εκλογική αναμέτρηση με τον Ντόναλτ Τραμπ θα ήταν επί της ουσίας μια χαμένη μάχη από τα… αποδυτήρια.

«Ηταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Κι ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου» επισήμανε ο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις «μάχες» που κλήθηκε να δώσει αυτά τα χρόνια στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού και των ενεργών εμπόλεμων μετώπων και τόνισε ότι η Αμερική μέσα από ιστορικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που έγιναν αυτήν την τετραετία διαθέτει αναμφίβολα την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Σχετικά με τη διάδοχη κατάσταση, ο νυν πρόεδρος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, προαναγγέλλοντας  ότι θα προχωρήσει σε δημόσια παρέμβαση με την οποία θα εξηγήσει τα πάντα στον αμερικανικό λαό. «Θα μιλήσω στο έθνος αργότερα αυτήν την εβδομάδα, με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν να επανεκλεγώ. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που ήταν μια εξαιρετική συνεργάτιδα σε αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε».

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλτ Τραμπ συνεχίζει τις προεκλογικές περιοδείες του μετά την απόπειρα δολοφονίας της προηγούμενης εβδομάδας, έχοντας μάλιστα απαλλαγεί από τον επίδεσμο που είχε στο δεξί του αυτί. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ γνώριζε πως το σενάριο απόσυρσης του Μπάιντεν είναι απολύτως υπαρκτό και γι’ αυτό έχει ήδη φροντίσει να εξαπολύσει τα πυρά του και στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η οποία πλασάρεται ως φαβορί για να τον διαδεχτεί, χωρίς πάντως να αποκλείεται κάποιο άλλο πρόσωπο ως τελική επιλογή. Το συνέδριο των Δημοκρατικών αναμένεται πλέον με τεράστιο ενδιαφέρον.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα