«Θα ήμουν νεκρός, αν δεν είχα γυρίσει ελαφρώς το κεφάλι μου»

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του συνέντευξη μίλησε για θαύμα και περιέγραψε την κίνηση που του έσωσε τη ζωή στη συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβανίας

Ζω από θαύμα, θα ήμουν νεκρός αν δεν είχα γυρίσει ελαφρώς το κεφάλι μου προς τα δεξιά». Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του συνέντευξη στη «New York Post», αφού επέζησε ως εκ θαύματος από την απόπειρα δολοφονίας, αποκάλυψε πως η κίνηση να στρίψει το κεφάλι του μακριά από το πλήθος για να κοιτάξει μια οθόνη προβολών μπορεί να του έσωσε τη ζωή στη συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβανίας και πως ήθελε να συνεχίσει να μιλάει αφότου ο ένοπλος Τόμας Μάθιου Κρουκς τον χτύπησε στο δεξί αυτί.

«Σπάνια κοιτάζω μακριά από το πλήθος. Αν δεν το είχα κάνει εκείνη τη στιγμή, δεν θα μιλούσαμε σήμερα. Ετσι δεν είναι;». Ο Τραμπ σημείωσε ότι είχε γυρίσει ελαφρώς προς τα δεξιά για να μπορέσει να διαβάσει ένα διάγραμμα σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες. «Το πιο απίστευτο πράγμα ήταν ότι έτυχε όχι μόνο να γυρίσω, αλλά να γυρίσω ακριβώς τη σωστή στιγμή και στον σωστό βαθμό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Κανονικά δεν έπρεπε να είμαι εδώ. Αν έστριβα μόνο κατά το ήμισυ, θα με χτυπούσε στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Αλλιώς, θα περνούσε κατευθείαν μέσα από το κρανίο μου. Και επειδή η οθόνη ήταν ψηλά, κοιτάζω προς τα πάνω. Οι πιθανότητες να κάνω μια τέλεια στροφή είναι μάλλον ένα δέκατο του 1%, οπότε δεν έπρεπε να είμαι εδώ».

Ο τέως πρόεδρος μίλησε και για την εμβληματική πλέον στιγμή όπου σήκωσε τη γροθιά του και είπε «fight» στο εμβρόντητο κοινό. «Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ» είπε ο Τραμπ. «Εχουν δίκιο και… δεν πέθανα. Συνήθως πρέπει να πεθάνεις για να έχεις μια iconic φωτογραφία». Είπε πως ήθελε να γνωρίζουν οι οπαδοί του ότι είναι καλά «και ότι η Αμερική συνεχίζει, προχωράμε μπροστά, είμαστε δυνατοί». «H ενέργεια που έβγαινε από τους ανθρώπους εκεί, εκείνη τη στιγμή, απλά στέκονταν εκεί – είναι δύσκολο να περιγράψω πώς ένιωσα, αλλά ήξερα ότι ο κόσμος κοιτούσε. Ηξερα ότι η Ιστορία θα το κρίνει αυτό και ήξερα πως έπρεπε να τους ενημερώσω ότι είμαστε εντάξει» πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο Μιλγουόκι για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων (RNC).

«Aστακός»

Το συνέδριο, που θα διαρκέσει ως την Πέμπτη, θα βάλει και επίσημα τον Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του υποψήφιου του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές 2024. Το Μιλγουόκι, στην πολιτεία Ουισκόνσιν, έχει γίνει ήδη «αστακός» για την ασφάλειά του πρώην προέδρου. 4.500 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί και από άλλες πολιτείες για να ενισχύσουν την τοπική αστυνομία. Οι μυστικές υπηρεσίες, πάντως, εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο σχέδιο ασφαλείας της για το συνέδριο. «Είμαι πεπεισμένη για το σχέδιο ασφαλείας που έχουν θέσει σε εφαρμογή ο συντονιστής της υπηρεσίας μας για το RNC και οι εταίροι μας, το οποίο επανεξετάσαμε και ενισχύσαμε μετά το περιστατικό του Σαββάτου με τους πυροβολισμούς» δήλωσε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας Κίμπερλι Τσίτλε σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. «Το κεντρικό πρόσταγμα της εκστρατείας Μπάιντεν είναι πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι αυταρχικός φασίστας, που πρέπει να εμποδιστεί με κάθε κόστος. Αυτή η ρητορική οδήγησε απευθείας στην απόπειρα δολοφονίας του» υποστήριξε ο γερουσιαστής της Τζ. Ντ. Βανς. «Οι Δημοκρατικοί δεν δίσταζαν να μιλούν ανοικτά για την απειλή που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ» επισήμανε από τη δική του πλευρά ο Μάικλ Μπέιλι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσινγκτον.


Μπάιντεν: Είναι ώρα να ηρεμήσουμε

Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αποτελούν «δοκιμασία» για τις ΗΠΑ μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν σε τηλεοπτικό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, καθώς έχει πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό και η αμερικανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη.

«Είμαστε όλοι μας μπροστά σε περίοδο δοκιμασίας καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Οσο περισσότερα διακυβεύονται τόσο περισσότερο εξάπτονται τα πάθη» σημείωσε ο δημοκρατικός πρόεδρος. «Οσο σθεναρές κι αν είναι οι πεποιθήσεις μας, δεν πρέπει ποτέ να μας οδηγήσουν να βυθιστούμε στη βία (…). Είναι ώρα να ηρεμήσουμε. Θέλω να σας μιλήσω απόψε για την ανάγκη να πέσει η θερμοκρασία της πολιτικής μας ζωής» ήταν η φράση με την οποία επέλεξε να αρχίσει το διάγγελμά του, την επομένη της απόπειρας κατά της ζωής του Τραμπ.

Η απόπειρα «καλεί όλους μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω» είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως ευτυχώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Το διάγγελμα ακολούθησε την απόφαση του Μπάιντεν και της εκστρατείας του να αναβληθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις και να αποσυρθούν εσπευσμένα τηλεοπτικά πολιτικά μηνύματα εναντίον του Τραμπ. Η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, με διάρκεια μικρότερη από επτά λεπτά, είχε σκοπό να τονίσει το μήνυμα ότι πρέπει να τερματιστεί το μίσος στη χώρα. «Η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα είναι πλέον υπερβολικά οξεία. Είναι καιρός να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία. Ολοι μας έχουμε ευθύνη γι’ αυτό» τόνισε. Επρόκειτο για μόλις το τρίτο διάγγελμα του Μπάιντεν από το Οβάλ Γραφείο αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021.


Αστυνομικός τον είχε εντοπίσει σε ταράτσα

Ακόμη μια ιστορία έρχεται στο φως της δημοσιότητας, στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλτ Τραμπ. Το Αssociated Ρress αποκαλύπτει ότι ένας τοπικός αστυνομικός εντόπισε τον 20χρονο Τόμας Κρουκς λίγο προτού εξαπολύσει πυρ εναντίον του πρώην προέδρου. Οι συγκεντρωμένοι πολίτες εντόπισαν τον Κρουκς στην οροφή ενός εργοστασίου και ένας αξιωματικός ανέβηκε σε μια σκάλα για να δει τι συμβαίνει. Στη θέα του στραμμένου πάνω του όπλου, ο αξιωματικός υποχώρησε και ο Κρουκς πυροβόλησε αμέσως τον Τραμπ, τραυματίζοντάς τον στο αυτί.


Ερωτήματα για τα κενά στα μέτρα ασφαλείας!

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τα κενά ασφαλείας που, όπως αποδείχτηκε, είχε η διοργάνωση της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία θέτουν προ των ευθυνών τους τις τοπικές Αρχές και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. «Ειλικρινά, ξαφνιάστηκα που μπόρεσε να ανέβει σε εκείνη την ταράτσα και να πυροβολήσει» είπε ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ της Πενσιλβανίας Ρίτσαρντ Γκόλντινγκερ στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Ξέρω ότι είχαμε μέλη των δυνάμεων της τάξης στο κτίριο και επομένως είναι ακόμη εντυπωσιακότερο ότι κατάφερε να ανέβει εκεί ψηλά» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το κτίριο στεγάζει ένα υαλουργείο.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, ο ένοπλος άνοιξε πυρ από απόσταση περίπου 150 μέτρων, έξω από την περίμετρο ασφαλείας της προεκλογικής συγκέντρωσης. Ενα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο TMZ δείχνει τον δράστη ξαπλωμένο στη στέγη ενός κτιρίου να κρατά ένα τουφέκι. «Ελπίζω ότι η έρευνα θα καθορίσει πώς συνέβη αυτό, αλλά, ναι, το πιο εντυπωσιακό για μένα είναι ότι, ενώ έχουμε στον χώρο έναν πρώην πρόεδρο, κάποιος κατάφερε να πλησιάσει σε απόσταση περίπου 150 μέτρων, να ανέβει σε μια ταράτσα και να πυροβολήσει» επέμεινε ο εισαγγελέας. Εν ολίγοις, παραμένει ασαφές πώς ο ύποπτος δράστης Τόμας Μάθιου Κρουκς κατέληξε στην ταράτσα ενός κτιρίου λίγο περισσότερο από 130 μέτρα από το σημείο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε σε συγκέντρωση στην Πενσιλβανία.

Tρωτό σημείο

Η ταράτσα ήταν ένα γνωστό τρωτό σημείο πριν από την εκδήλωση, σύμφωνα με το NBC News, το οποίο επικαλείται δύο πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών. Πλέον οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως σημειώνει σε άρθρο της και η «Washington Post», τελούν υπό έλεγχο για τη χειρότερη παραβίαση της ασφάλειας από την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981. Ενα από τα βασικά ερωτήματα είναι εάν οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να διαθέσουν αρκετούς πόρους για την προστασία ενός πρώην προέδρου που είναι πιθανός υποψήφιος για την προεδρία.

Μεταξύ των ερωτημάτων που προσπαθούν να απαντήσουν οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, είναι αν υπήρξε διακοπή της επικοινωνίας με την τοπική αστυνομία στο Μπάτλερ, η οποία είχε αναλάβει να ασφαλίσει την εξωτερική περίμετρο της περιοχής όπου έγινε η ομιλία.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα