Αμείλικτα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο δράστης να έφτασε ανενόχλητος έως την ταράτσα απ’ όπου πυροβόλησε τον Τραμπ

Πώς είναι δυνατόν να περάσει μαζί με το όπλο του, ανενόχλητος. από τα μέτρα ασφάλειας και να φτάσει έως την ταράτσα, από όπου πυροβόλησε εναντίον του Τραμπ; Το ερώτημα που έχει τεθεί από εκατομμύρια Αμερικανούς τις τελευταίες ώρες, έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, δεν έχει απαντηθεί ακόμη με σαφήνεια. Και αυτό συμβαίνει ενώ, με βάση το συλλογικό αφήγημα, λογιζόταν ως δεδομένο ότι η φρουρά ενός τόσο υψηλού προσώπου όσο και ολόκληρη η επιχείρηση που κάθε φορά στήνεται για την ασφάλειά του στις δημόσιες εμφανίσεις του αποτελούν ένα «αδιαπέραστο τείχος». Ισως τελικά αυτό να συμβαίνει πια μόνο στον κινηματογράφο, διότι τα ίδια τα γεγονότα ήταν, εκτός από αμείλικτα, και ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τις «τρύπες» στον τομέα της ασφάλειας των υψηλών προσώπων – όπως ο Τραμπ.

Χθες ο απόστρατος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων ασφάλειας των ΗΠΑ, Στιβ Νότιγχαμ, χαρακτήριζε «θεμελιώδη αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας» ό,τι συνέβη στο Μπάτλερ της Πενσιλβανίας, ενώ ακόμη και ο Ιλον Μασκ, γνωστός υποστηρικτής του Τραμπ, τόνιζε πως «οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του πρώην προέδρου θα πρέπει να παραιτηθούν άμεσα». Και τα βίντεο όμως που κυκλοφόρησαν κατά δεκάδες μέσω των social media σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν αποκαλυπτικά του τρόπου δράσης αλλά και αντίδρασης των υπευθύνων για την ασφάλεια του πρώην προέδρου αλλά και του χώρου όπου έλαβε χώρα η συγκέντρωση.

Απορίες για την ελαφρότητα που επέδειξαν οι άνδρες της φρουράς του Τραμπ και των Αρχών προκαλούν οι μαρτυρίες απλών πολιτών που βρέθηκαν στην ομιλία του πρώην προέδρου. Πολλοί μάλιστα λένε ότι η φρουρά του Τραμπ είχε προειδοποιηθεί σχεδόν τρία λεπτά πριν από την επίθεση ότι υπάρχει ένας άντρας που κινείται ύποπτα από στέγη σε στέγη, σε κτίρια απέναντι από το βήμα. Μάλιστα, ένας εξ αυτών απευθύνθηκε σε αστυνομικούς για να τους δείξει το σημείο όπου είχαν δει τον ύποπτο να κινείται.

«Οι αστυνομικοί ήταν λίγο μακρύτερα και περιφέρονταν, ενώ εμείς δείξαμε σε έναν από αυτούς τον τύπο στη στέγη με το όπλο. Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν: “Ε, τι λέτε τώρα;” Δεν είχαν πάρει… μυρωδιά τίποτα. Κι εμείς φωνάζαμε: “Εκεί, πάνω στη στέγη, έχει όπλο, τον βλέπουμε από εδώ”. Ταυτόχρονα σκέφτηκα: “Γιατί μιλάει ακόμη ο Τραμπ; Γιατί δεν τον έχουν κατεβάσει από τη σκηνή;”» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στα τηλεοπτικά δίκτυα αμέσως μετά. Οπως είναι αναμενόμενο, έπειτα από όλα αυτά έχει ανέβει το επίπεδο συναγερμού εν όψει του σημερινού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μάικλ Γουάτλεϊ δήλωσε ότι οι Αρχές συνεργάζονται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας στο συνέδριο του κόμματος στο Μιλγουόκι μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ.


Επικοινωνία Μπάιντεν και συσκέψεις στον Λευκό Οίκο

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο Λευκός Οίκος, όταν μεταδόθηκε η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έσπευσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πολιτικό του αντίπαλο και να δηλώσει πως αισθάνεται ευγνώμων αλλά και ανακουφισμένος από το γεγονός πως ο προκάτοχός του είναι «σώος» και «ασφαλής». Μάλιστα ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως προσεύχεται για τον αντίπαλό του και τόνισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να ενωθούν και να καταδικάσουν την επίθεση ως έθνος, υπογραμμίζοντας ότι η βία αυτού του είδους δεν έχει καμιά θέση στην Αμερική.

Χθες το απόγευμα (στην Ελλάδα) έγινε επίσης γνωστό πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώθηκε σχετικά με την πορεία των ερευνών από τους αρχηγούς του FBI και της Μυστικής Υπηρεσίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συσκέψεις για τις εξελίξεις στην αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου, με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, του υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας. Ολα αυτά -σε πολιτικό επίπεδο πάντως- συμβαίνουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή και για τους Δημοκρατικούς, που ενώ μέχρι πριν από την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Τραμπ προβληματίζονταν για τη φυσική κατάσταση και την υγεία του Μπάιντεν, πλέον βλέπουν τα δεδομένα να αλλάζουν δραματικά εις βάρος τους, εν όψει του αγώνα για την προεδρία που συνεχίζεται.


Αιχμηρή αντίδραση της Μόσχας για την επίθεση

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Μόσχας για τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ, που λίγο έλειψε -εάν είχε επισυμβεί το μοιραίο- να απειλούνταν ραγδαίες εξελίξεις (και) σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, χθες η Μόσχα κάλεσε τις ΗΠΑ να αποτιμήσουν τις πολιτικές τους που υποκινούν σε μίσος κατά πολιτικών αντιπάλων, χωρών και λαών, θέλοντας έτσι να καταγγείλει ακόμη μία φορά την τυφλή αμερικανική υποστήριξη στο Κίεβο.

Απευθυνόμενη σε αυτούς στις ΗΠΑ που ψηφίζουν υπέρ της παροχής όπλων στον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατήγγειλε την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο, το οποίο κατηγόρησε ότι εξυφαίνει απόπειρες κατά του Ρώσου προέδρου. Εξάλλου, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ, αντί να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν καλύτερα αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την αμερικανική αστυνομία και άλλες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου και της τάξης στις ΗΠΑ. Συγχρόνως, χθες Κυριακή το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του προεδρικού υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά καλλιέργησε την ατμόσφαιρα που προκάλεσε την επίθεση.


Διαβάστε επίσης: Απτόητος ο Τραμπ μετά την απόπειρα!

Διαβάστε επίσης: Γ. Χαρβαλιάς: Μπέρδεψαν τις σφαίρες με… στρακαστρούκες!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα