Απτόητος ο Τραμπ μετά την απόπειρα!

Tο περιβάλλον του άφηνε να διαρρεύσει χθες ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανυπομονεί να μιλήσει ξανά δημόσια. Πώς περιέγραψε ο ίδιος την επίθεση

Ακόμη και σήμερα, σχεδόν 79 χρόνια μετά, παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο τόσο στο αμερικανικό όσο και στο παγκόσμιο συλλογικό υποσυνείδητο το στιγμιότυπο που αιχμαλώτισε με τον φακό του ο Τζο Ρόζενταλ, ο πολεμικός ανταποκριτής του Associated Press, στις 23 Φεβρουαρίου 1945. Οι έξι Αμερικανοί πεζοναύτες που σήκωναν την αμερικανική σημαία στη γη της Ιβο Τζίμα έγιναν οι πρωταγωνιστές μιας από τις πιο σπουδαίες φωτογραφίες όλων των εποχών – και σίγουρα οι πρωταγωνιστές μιας από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες της σύγχρονης αμερικανικής Ιστορίας.

Ασχετα εάν ήταν σκηνοθετημένη. Προχθές, το απόγευμα του Σαββάτου, το καρέ που έκανε τον γύρο του κόσμου και τραβήχτηκε λίγα δευτερόλεπτα έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβανίας εντάχθηκε σε αυτό το ιδιαίτερο άλμπουμ ιστορικών στιγμών, κουβαλώντας ήδη βαρύ φορτίο και έντονη σημειολογία. Η αμερικανική σημαία στο φόντο. Οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών που σπεύδουν να προστατεύσουν με τα σώματά τους έναν πρώην πρόεδρο. Και ο ηγέτης, που δεν τον κατέβαλαν η δολοφονική επίθεση εναντίον του, οι σφαίρες, ούτε η πληγή στο αυτί. Που σήκωσε ψηλά το χέρι. Εσφιξε τη γροθιά, συμβολίζοντας έτσι τη νίκη (του) απέναντι στον ίδιο τον θάνατο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο περιστατικό σχεδόν δύο ώρες αργότερα, στις 20.42 (τοπική ώρα), όταν έγραψε στο Truth Social: «Χτυπήθηκα από μια σφαίρα, η οποία διαπέρασε το δεξί μου αυτί». «Αμέσως αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά, διότι άκουσα ένα σφύριγμα, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα» πρόσθεσε. Tο περιβάλλον του άφηνε να διαρρεύσει χθες πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανυπομονεί να μιλήσει ξανά δημόσια – κάτι που θα συμβεί στη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων. «Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερο από ποτέ να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε τον αληθινό χαρακτήρα μας ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι» ανέφερε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «μόνο ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο».

Η Ιβάνκα Τραμπ, η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, με ανάρτησή της ευχαρίστησε τους υποστηρικτές και τους σωματοφύλακες του πατέρα της, ενώ, απευθυνόμενη στον ίδιο, μέσω X έγραψε: «Σ’ αγαπώ, μπαμπά, σήμερα και για πάντα». Ανάλογες αναρτήσεις έκαναν επίσης οι γιοι του, Ερικ («αυτός είναι ο μαχητής που χρειάζονται οι ΗΠΑ»), και Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ («δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται για τις ΗΠΑ»), ενώ η σύζυγός του, Μελάνια, χαρακτήριζε «τέρας» τον δράστη.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης και ο διάλογος που είχε εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα, αμέσως μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Τραμπ, με τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών. Αφού δόθηκε η πληροφορία πως ο δράστης εξουδετερώθηκε, ακούγεται πράκτορας να του λέει «είμαστε ΟΚ. Πάμε», ενώ άλλος είπε: «Ελάτε κύριε, πάμε». «Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου. Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου» ακούστηκε να λέει ο Τραμπ, δυο φορές μάλιστα, έως ότου σηκωθεί, υψώσει τη γροθιά του προς τον κόσμο και απομακρυνθεί από το σημείο.


Οι Αρχές ερευνούν για τα κίνητρα του δράστη

«Προσπαθώ να καταλάβω τι διάολο συνέβη» δήλωνε χθες στο CNN ο Μάθιου Κρουκς, ο πατέρας του 20χρονου Τόμας, του νεαρού που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Τις τελευταίες ώρες ο 53χρονος καταθέτει στις Αρχές, οι οποίες μέσα από την έρευνά τους προσπαθούν να εντοπίσουν τα κίνητρα του δράστη, καθότι ο τελευταίος δεν τις είχε απασχολήσει ποτέ.

Παρ’ όλα αυτά, όπως μετέδιδαν χθες τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, το FBI ταυτοποίησε τον Τόμας Μάθιου Κρουκς λίγη ώρα αφότου έπεσε νεκρός από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας, αν και δεν βρέθηκε πάνω του κάποια ταυτότητα ή άλλο ανάλογο έγγραφο. Σύμφωνα με τα πολιτειακά αρχεία των ψηφοφόρων, πάντως, όλα δείχνουν ότι ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων, ενώ οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψήφιζε και ο ίδιος. Με βάση τα ρεπορτάζ, ο Κρουκς ζούσε περίπου σε απόσταση μιας ώρας από το σημείο όπου έγινε η επίθεση, στο Μπάτλερ, ενώ σε ηλικία 17 ετών έκανε μια δωρεά 15 δολαρίων στην επιτροπή πολιτικής δράσης ActBlue που συγκεντρώνει χρήματα για πολιτικούς αριστερής απόκλισης, αλλά και δημοκρατικούς πολιτικούς, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής του 2021.

Ο Τόμας Κρουκς αποφοίτησε το 2022 από το λύκειο του Μπέθελ Παρκ, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα «Pittsburgh Tribune-Review», ενώ έλαβε βραβείο 500 δολαρίων από την Εθνική Πρωτοβουλία Μαθηματικών και Επιστήμης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα. Ενα βίντεο από την τελετή αποφοίτησης του 2022, που επικαλείται η εφημερίδα «Τhe New York Times», δείχνει τον δράστη να παραλαμβάνει το απολυτήριό του εν μέσω επευφημιών. Βίντεο από την ίδια τελετή, που αναρτήθηκε διαδικτυακά, δείχνει τον Κρουκς με γυαλιά, να φοράει τη μαύρη τήβεννο της αποφοίτησης και να ποζάρει με έναν αξιωματούχο του λυκείου. Το Reuters όμως ανέφερε πως δεν στάθηκε δυνατόν να πιστοποιήσει άμεσα τη γνησιότητα του βιντεοσκοπημένου υλικού.

Χθες η «USA Today» ανέφερε ότι δεκάδες οχήματα των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονται έξω από τη διεύθυνση κατοικίας του Κρουκς, έχοντας αποκλείσει την περίμετρο, ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως η αστυνομία βρήκε εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του νεαρού άνδρα που εντοπίστηκε σταθμευμένο κοντά στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο AP, βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του υπόπτου. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε επίσης πως το όπλο που χρησιμοποίησε ο Κρουκς είχε αγοραστεί νόμιμα από τον πατέρα του.


Διαβάστε επίσης: Γ. Χαρβαλιάς: Μπέρδεψαν τις σφαίρες με… στρακαστρούκες!

Διαβάστε επίσης: Αμείλικτα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα