Σοκ με χτύπημα σε νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο

Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας – Ουκρανίας για το ποιος ευθύνεται. Συγκλονιστικές εικόνες, συνολικά δεκάδες νεκροί

Σοκ έχει προκαλέσει το πυραυλικό χτύπημα σε παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε εκείνα που σηματοδοτούν τη συνέχιση -με ακόμα πιο άγριους όρους- του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα αναζητεί τρόπους επίλυσης της κρίσης. Οπως μεταδόθηκε, άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχει παγιδευτεί στα ερείπια του παιδιατρικού νοσοκομείου Ohmatdyt – τη μεγαλύτερη παιδιατρική μονάδα της Ουκρανίας όπου νοσηλεύονται παιδιά με καρκίνο, ενώ συνολικά 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ολένα, που εργάζεται ως καθαρίστρια στο νοσοκομείο Ohmatdyt και βρισκόταν μέσα στο κτίριο όταν σημειώθηκε η έκρηξη, είπε στο BBC ότι άκουσε έναν τεράστιο κρότο. Επεσε στα γόνατα προσπαθώντας να κρυφτεί. Στην αρχή δεν κατάλαβε τι συνέβαινε. Στη συνέχεια άκουσε σειρήνες και είδε γύρω της τραυματισμένους ασθενείς. Ο Πάβλο Γκολόβι, ένας 37χρονος οικογενειάρχης, έσπευσε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο γιος του, Βιατσεσλάβ, ηλικίας μόλις 3 ετών. Αποσβολωμένος, βρήκε το κτίριο κατεστραμμένο, με καπνό να υψώνεται από τα συντρίμμια. Κατά τύχη, ο γιος και η σύζυγός του δεν έπαθαν το παραμικρό.

Η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε ότι μια προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν πύραυλο κρουζ X-101 στο χτύπημα στο νοσοκομείο, το οποίο σκότωσε τουλάχιστον δύο άτομα του προσωπικού και τραυμάτισε 10 – μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Εκατοντάδες διασώστες και εθελοντές συμμετείχαν στην προσπάθεια να καθαρίσουν τα συντρίμμια και να αναζητήσουν επιζώντες. Αξιωματούχοι και προσωπικό έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι γιατροί και ασθενείς παρέμεναν παγιδευμένοι στα συντρίμμια. «Ανασύρουμε όποιον μπορούμε. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί εκεί» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο έξω από το νοσοκομείο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε αντίποινα. «Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοεί πού προσγειώνονται οι πύραυλοί της και πρέπει να λογοδοτήσει πλήρως για όλα τα εγκλήματά της: κατά ατόμων, κατά παιδιών και κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της» έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι 30 από τους 38 πυραύλους αναχαιτίστηκαν κατά την επίθεση, ενώ ζημιές προκλήθηκαν από τους υπόλοιπους πυραύλους και από την πτώση συντριμμιών. Πάντως η Μόσχα ισχυρίζεται πως οι καταστροφές στο Κίεβο προκλήθηκαν από πτώση ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου, υποστηρίζοντας ότι έπληξε αποκλειστικά «στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Στο Kryvyi Rih στην κεντρική Ουκρανία η χαλυβουργία Metinvest δήλωσε ότι 10 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν ένας πύραυλος έπεσε σε διοικητικό κτίριο. Οι πύραυλοι που καταρρίφθηκαν περιλαμβάνουν έναν βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal υψηλής ακρίβειας και τρεις βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M, ανέφερε η πολεμική αεροπορία.

Συνεργασία

Οι επιθέσεις έγιναν ενώ οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επρόκειτο να συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τη μελλοντική τους συνεργασία με το Κίεβο. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα προσφέρουν μια σειρά από εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ κατήγγειλε το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων. «Αυτή η ανάλγητη επιθετικότητα, μια πλήρης αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, που θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή και διατλαντική ασφάλεια, είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγέτες θα αναλάβουν σημαντικές δεσμεύσεις ασφαλείας στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα» ανέφερε.

Η Γαλλία έκανε λόγο για «βάρβαρες ενέργειες» που, στοχοποιώντας άμεσα και σκοπίμως νοσοκομείο για παιδιά, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο εγκλημάτων πολέμου για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία.

Η Βρετανία καταδίκασε το πλήγμα στο παιδιατρικό νοσοκομείο, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να καταγγέλλει «μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων».

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία Ντενίζ Μπράουν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις που προκάλεσαν «δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς». Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να αποφασίσουν γρήγορα να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Ηδη η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει δεύτερη συστοιχία του αμερικανικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, για να ενισχυθεί η δυνατότητα της χώρας να αμυνθεί έναντι των συνεχιζόμενων αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα