Ανθελληνικό «χτύπημα» από τον Ορμπαν

Θέτοντας με έμμεσο τρόπο στο στόχαστρό του την Ελλάδα και τα εθνικά μας συμφέροντα, ο Βίκτορ Ορμπαν συνεχίζει να κάνει… του κεφαλιού του σε διπλωματικό επίπεδο, με αποκλειστικό κριτήριο των ενεργειών του την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά το ταξίδι του στη Μόσχα, το τελευταίο επεισόδιο των επικίνδυνων προθέσεων του Ορμπαν ενέπλεξε σοβαρά και τη χώρα μας, με φόντο την εμπρηστική παρουσία του στη Σούσα, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του οργανισμού τουρκογενών κρατών με τη συμμετοχή αξιωματούχων και από το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Η Ουγγαρία, η οποία ασκεί από αυτόν τον μήνα την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., μέσω της παρουσίας του Ορμπαν προσέφερε εν γνώσει του νομιμοποίηση στα παρανοϊκά και προκλητικά σχέδια του Ερντογάν.

Αντίδραση Μπορέλ

Οι παρασκηνιακές διπλωματικές κινήσεις του Ούγγρου προέδρου πλήττουν με απολύτως επιζήμιο τρόπο την Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ προκάλεσαν εκ νέου την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας τόνισε ότι «η παρουσία του Βίκτορ Ορμπαν στη Σούσα έγινε αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και του οργανισμού». Παράλληλα, ο Μπορέλ κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η «Ουγγαρία είναι τώρα το κράτος-μέλος της Ε.Ε. που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Αυτή (η εντολή) δεν περιλαμβάνει καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ενωσης, που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του ύπατου εκπροσώπου της Ενωσης για την εξωτερική και πολιτική ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα