Σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος έθεσε η Κομισιόν 6 ευρωπαϊκές χώρες

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν αυστηρά μέτρα για χώρες με χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Ενδεικτικά, της Γαλλίας ανήλθε πέρυσι στο 5,5%, ενώ το χρέος περίπου στο 111% του ΑΕΠ της

Στην προκρούστεια κλίνη τοποθέτησε τη Γαλλία και άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες (την Ιταλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία) η Κομισιόν, η οποία άνοιξε για τις χώρες αυτές τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Γνωρίζοντας κανείς πώς λειτουργούν στις κατ’ ευφημισμόν δημοκρατικές μας Βρυξέλλες, η ενέργεια αυτή τη δεδομένη στιγμή φαίνεται περισσότερο σαν μια καλομελετημένη κίνηση σκοπιμότητας και έμμεσου εκβιασμού.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Από τη μια, σκοπός της είναι να ασκηθεί πίεση στους Γάλλους ψηφοφόρους εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, καθώς το φαβορί των δημοσκοπήσεων, το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης του Ζορντάν Μπαρντελά, θα μπορούσε να εξουδετερώσει τον πολεμοχαρή Εμανουέλ Μακρόν και να μπλοκάρει σημαντικές πρωτοβουλίες της Γαλλίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το Ουκρανικό, για παράδειγμα. Από την άλλη, να στριμωχτούν μη «αρεστοί» ηγέτες, όπως είναι ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν και η ενισχυμένη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, που μπορούν να επηρεάσουν με τη στάση τους την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και την κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Ιδιους εκβιασμούς πάνω κάτω βίωσε και η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης χρέους. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν αυστηρά μέτρα για χώρες με χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε πέρυσι στο 5,5% και το χρέος περίπου στο 111% του ΑΕΠ.

Πολιτική κρίση

Η Γαλλία, της οποίας το τελευταίο δημοσιονομικό πλεόνασμα χρονολογείται από το 1974, βιώνει μια πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την ηχηρή ήττα του στρατοπέδου του Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Τα επιτόκια δανεισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν κατακόρυφα και το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέρρευσε στον απόηχο της αστάθειας.

Η ακροδεξιά και η αριστερή αντιπολίτευση, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, σχεδιάζουν να ανοίξουν τη στρόφιγγα των δαπανών αλλά και να ανατρέψουν τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και την αγορά εργασίας που υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες. Ολα αυτά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υπόσχεση του Παρισιού, που ήδη θεωρείται απίθανη, να επαναφέρει το έλλειμμά του κάτω από το 3% έως το 2027. Το 2023 η Ιταλία είχε -μακράν- το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα (7,4%) στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ρώμης δεν αποτέλεσε επομένως έκπληξη. «Ζούμε σε μια ψυχεδελική ψευδαίσθηση εδώ και τέσσερα χρόνια με το υπερπλεόνασμα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε έλλειμμα» είχε προειδοποιήσει τον Δεκέμβριο ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας.

Ενώ η Ρώμη σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,4% φέτος, αυτό θα αυξηθεί και πάλι (στο 4,7%) το 2025, λόγω των αποπληρωμών που πρέπει να γίνουν στους φορολογουμένους έως το 2026. Οι υποσχέσεις για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την πραγματοποίηση μιας μεγάλης φορολογικής μεταρρύθμισης είναι πιθανό να αναβληθούν. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, μέσα σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα τα οικονομικά σχέδια της Τζόρτζια Μελόνι θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκαλύψει με σαφήνεια τις προθέσεις της για τον επόμενο προϋπολογισμό, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα εφαρμόσει προσεχώς έναν ορισμένο αριθμό μέτρων λιτότητας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα