Στην Πιονγιάνγκ ο Πούτιν, με εγκώμια για τη στήριξη του Κιμ Γιονγκ Ουν

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής συνόδου κορυφής στην Ελβετία για την Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται την Πιονγιάνγκ, πλέκοντας το εγκώμιο της Βόρειας Κορέας για την «αποφασιστική υποστήριξη» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έφτασε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Πιονγιάνγκ για τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ωστόσο όλο το επίσημο πρόγραμμα αρχίζει σήμερα. Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να υπογράψουν μια συμφωνία εταιρικής σχέσης ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν, σύμφωνα με τον σύμβουλό του σε θέματα πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ. Αν και δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας, ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι το σύμφωνο θα «περιγράφει προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία».

Η αντιπροσωπία του Πούτιν, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και οι επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, θα μπορούσε επίσης να δώσει ενδείξεις για το τι μπορεί να περιλαμβάνει η ατζέντα. Αναλυτές λένε ότι η επίσκεψη θα είναι επίσης μια ευκαιρία για τον Πούτιν και τον Κιμ να επιδείξουν στον κόσμο τη δύναμη της συμμαχίας τους. Η συνάντηση πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την εμβάθυνση της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης.

«Ο Κιμ θα επιθυμεί διακαώς να συμφωνήσει η Ρωσία σε νέες μορφές συνεργασίας, μεταξύ άλλων σε τεχνικούς τομείς» λέει ο Ankit Panda, αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace. Ο Μάικλ Μάντεν, ιδρυτής του North Korea Leadership Watch, λέει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμη και να επιδιώξει τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στη συμμαχία BRICS, όπου η Ρωσία έχει την εκ περιτροπής προεδρία, λέει.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο στο Βλαδιβοστόκ, αλλά αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγιάνγκ από το 2000. Οι ΗΠΑ και η Σεούλ έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει τη Ρωσία με πυροβολικό και άλλο εξοπλισμό, πιθανότατα με αντάλλαγμα τρόφιμα και στρατιωτική βοήθεια. Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει γίνει παρίας για τη Δύση και αναζητά συμμάχους αλλού. Μετά τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Βιετνάμ, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο. Οι δύο χώρες αναμένεται να συζητήσουν θέματα όπως το εμπόριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα