Συνελήφθη ο ηγούμενος για τις «ιερές» απάτες

Μονή Οσίου Αββακούμ: Με οδηγίες του Νεκτάριου στήνονταν τα δήθεν θαύματα, με αποτέλεσμα να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων πιστών στην Κύπρο

Χειροπέδες πέρασαν χθες Κύπριοι αστυνομικοί στον ηγούμενο της Μονής Αββακούμ, αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, για οικονομικές απάτες αλλά και για τα 800.000 ευρώ που είχαν εντοπιστεί σε χρηματοκιβώτια. Στελέχη της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος της κυπριακής Αστυνομίας τον συνέλαβαν έπειτα από σχετικό ένταλμα, καθώς θεωρείται ύποπτος για σειρά αδικημάτων οικονομικής φύσεως αλλά και απάτες με «θαύματα», που αποδίδονταν σε σταυρό που δήθεν ανάβλυζε μύρο.

Οπως κατήγγειλαν μοναχοί, τα «θαύματα» στήνονταν με οδηγίες του ηγούμενου Νεκταρίου, με αποτέλεσμα το μοναστήρι να καταστεί πόλος έλξης χιλιάδων πιστών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ο ίδιος ο Νεκτάριος ισχυριζόταν ότι άτεκνα ζευγάρια απέκτησαν παιδί και άλλοι άνθρωποι θεραπεύτηκαν από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Πολλοί πιστοί έδιναν χρήματα για να «διευκολύνουν» κάποιο θαύμα. Μετά την αποκάλυψη της απάτης το μοναστήρι έκλεισε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνέστησε Συνοδικό Δικαστήριο με σκοπό την καθαίρεση του αρχιμανδρίτη και άλλων μοναχών, που έχουν ήδη τεθεί σε αργία.

Εως αργά χθες το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την προσωποκράτηση του αρχιμανδρίτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Ο ανακριτής της Υποδιεύθυνσης Οικονομικών Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας παρουσίασε 44σέλιδη έκθεση, ζητώντας την προσωποκράτηση του ιερωμένου για 8 ημέρες, καθώς εναντίον του ερευνώνται συνολικά 11 αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από το 2020 μέχρι τις 26/4/2024, ενώ υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων στην υπόθεση των οικονομικών και ηθικών σκανδάλων στη Μονή Οσίου Αββακούμ.

Τα 11 αδικήματα για τα οποία ερευνάται ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος είναι: Συνωμοσία για καταδολίευση, κλοπή από αντιπρόσωπο, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, κλοπή, παράνομη κατοχή περιουσίας, ψευδής φορολογική δήλωσή του που διαπράχθηκε τα έτη 2020, 2021 και 2022, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, φορολογικά αδικήματα όπως δόλια αποφυγή καταβολής ΦΠΑ, δόλια εξασφάλιση επιστροφής ΦΠΑ, υποβολή αναληθών δηλώσεων στον ΦΠΑ, σύμπραξη στην αποφυγή καταβολής ΦΠΑ, παράλειψη υποβολής φορολογικής δήλωσης εμπρόθεσμα και μη έκδοση νόμιμης απόδειξης.

Η υπόθεση ήρθε στο φως στις 8/3/2024, όταν ο μητροπολίτης Ταμασού κατήγγειλε πως οι αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος οικειοποιήθηκαν για δικό τους όφελος μεγάλο χρηματικό ποσό που προερχόταν από εισφορές πιστών στη Μονή Αββακούμ. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του μητροπολίτη, στη Μονή Οσίου Αββακούμ υπήρχε ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο βρισκόταν στο γραφείο του αρχιμανδρίτη, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δεύτερου χρηματοκιβωτίου στο δωμάτιο του Νεκτάριου, για το οποίο ο μητροπολίτης είχε πλήρη άγνοια. Στο ένα χρηματοκιβώτιο υπήρχαν 90.000 ευρώ και στο άλλο πάνω από 700.000 ευρώ, τα οποία ο Νεκτάριος ισχυρίστηκε ότι του ανήκουν…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα