G7: Συμφωνία για δάνειο-μαμούθ 50 δισ. δολάρια στην Ουκρανία

Με επίκεντρο τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και την περαιτέρω ενίσχυση του Κιέβου, οι ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) συνεδριάζουν στην Ιταλία, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ουκρανική άμυνα. ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία κάθισαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή φόρμουλα ώστε να αποδεσμευτούν οικονομικά κεφάλαια τα οποία θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Ε.Ε. υιοθέτησαν στις αρχές Μαΐου συμφωνία για την κατάσχεση των εσόδων που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να εξοπλίσουν την Ουκρανία, ένα ποσό που εκτιμάται στα 2,5 με 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Επιδίωξη των ΗΠΑ είναι η άσκηση πίεσης στις χώρες του G7 ώστε να συμφωνήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα τεράστιο δάνειο ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων για το οποίο θα παρέχουν εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά ενεργητικά.

Οι εγγυήσεις

Αναμφίβολα, πολλά ερωτήματα γεννώνται σχετικά με τον τρόπο έκδοσης του δανείου αλλά και τις συνέπειες που θα προκληθούν με φόντο μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επισημαίνει ότι «το G7 θα ανακοινώσει ένα πλαίσιο κι ένα χρονοδιάγραμμα, οι λεπτομέρειες του οποίου θα οριστικοποιηθούν σε ύστερο χρόνο», καθώς αρκετές χώρες ζητούν συγκεκριμένες εγγυήσεις. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία μέσω του Ρίκι Σούνακ αναμένεται να εγκρίνει μια νέα διμερή βοήθεια αξίας «ως και 242 εκατ. λιρών (286,5 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Βρετανού πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του G7.

Οπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές υπηρεσίες της Ντάουνινγκ Στριτ, «η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει να καλυφθούν άμεσες ανθρωπιστικές, ενεργειακές και σταθεροποιητικές ανάγκες της Ουκρανίας και τοποθετούνται τα θεμέλια για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη και ανοικοδόμηση πιο μακροπρόθεσμα». Με παρέμβασή του ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, ζήτησε ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους στήριξη της χώρας του. «Ξεκάθαρη στήριξη στην Ουκρανία, στο Διεθνές Δίκαιο και σε μια δίκαιη ειρήνη» έγραψε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας να δοθούν στην Ουκρανία νέες ευκαιρίες νίκης, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μέχρι τώρα βοήθεια των συμμάχων του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα