Η εμβληματική επέτειος χαρακτηρίστηκε από τις βολές εναντίον του Πούτιν, ενώ πέρασε σε δεύτερη μοίρα η απόδοση τιμών στους νεκρούς της Νορμανδίας του 1944 και τους λιγοστούς εναπομείναντες βετεράνους της
Η γαλλοαμερικανική τελετή, στην οποία συμμετείχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό νεκροταφείο της πόλης Κολβίλ-σιρ-Μερ. Ο Γάλλος πρόεδρος παρασημοφόρησε με το κορυφαίο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής 11 Αμερικανούς βετεράνους που ταξίδεψαν ειδικά για τους επετειακούς εορτασμούς μέχρι τη Νορμανδία.
- Αποστολή στη Νορμανδία Μαρία Δεναξά
Στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε «τον ηρωισμό των νεκρών και τον ηρωισμό των ζωντανών: Το καλοκαίρι του 1944 ήσασταν μόλις 20 ετών, κάποιοι λιγότερο. Είχατε οικογένεια, φίλους, σύζυγο, όνειρα, σχέδια και μέλλον. Και αφήσατε τα πάντα πίσω σας και αναλάβατε όλους τους κινδύνους για την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ».
Ο Μακρόν απέτισε επίσης φόρο τιμής στο «μεγαλείο ενός λαού που ήταν έτοιμος να πεθάνει σε έδαφος που δεν είναι δικό του». «Είστε στο σπίτι σας εδώ» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους βετεράνους. Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ελευθερία είναι ισχυρότερη από την τυραννία, χαιρετίζοντας τους ήρωες της απόβασης της D-Day. «Αποδείξατε την αταλάντευτη ενότητα των συμμάχων» υπογράμμισε. Μίλησε επίσης για το παρόν: «Η Ουκρανία δέχεται εισβολή από έναν τύραννο και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ. Οι Ουκρανοί υφίστανται τεράστιες απώλειες, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Δεν μπορούμε να ενδώσουμε σε δικτάτορες, είναι αδιανόητο. Αν το κάναμε, θα είχαμε ξεχάσει τι συνέβη σε εκείνη την παραλία» (Ομάχα).
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να τον κατονομάσει, πως είναι «ένας τύραννος που σκέφτεται μόνο την κυριαρχία. Αυτή η ρωσική επιθετικότητα έχει προκαλέσει βαριές απώλειες, 350.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και 1.000.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία. Δεν θα πάρουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία. Αν κοιτάξουμε αλλού, η Ουκρανία θα πέσει κάτω από τον ρωσικό ζυγό και τότε θα πέσει και ολόκληρη η Ευρώπη. Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια. Και εξακολουθεί να μην είναι η απάντηση σήμερα».
Αισθητή έγινε και η παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτή η εκδήλωση και αυτή η ημέρα μάς υπενθυμίζουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επιδείξαμε στην προσπάθειά μας για ελευθερία και δημοκρατία. Οι σύμμαχοι υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Ευρώπης τότε και οι Ουκρανοί το κάνουν σήμερα. Η ενότητα επικράτησε τότε και η αληθινή ενότητα μπορεί να επικρατήσει σήμερα» έγραψε στο Χ ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους παρευρισκομένους, όπως και όλοι οι βετεράνοι που ήταν παρόντες στην κορυφαία εκδήλωση μνήμης. Ο Ζελένσκι σήμερα θα μιλήσει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ θα έχει συνομιλίες στο Ελιζέ με τον πρόεδρο Μακρόν.
Η διεθνής τελετή μνήμης, που ήταν η κεντρική εκδήλωση, άνοιξε με μια ταινία αφιερωμένη στα ιστορικά γεγονότα. Η τελετή ήταν εμπλουτισμένη από αναγνώσεις απομνημονευμάτων, αφηγήσεις, μουσικές αφιερώσεις, χορωδιακές εκτελέσεις με εντυπωσιακή δραματοποίηση. Ετσι οι διοργανωτές ξεδίπλωσαν τη μοναδική ιστορία της σωτήριας απόβασης. Στον ουρανό πετούσαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, ενώ αλεξιπτωτιστές προσγειώνονταν στην ιστορική παραλία της Ομάχα την ώρα που αμφίβια οχήματα έβγαιναν στην παραλία. Σημαντική στιγμή η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής, ιδίως στους Αμερικανούς και Καναδούς στρατιώτες. «Διέσχισαν έναν ωκεανό για να σώσουν μια ήπειρο που δεν ήταν δική τους, αλλά επειδή ο σκοπός ήταν δικός τους» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο, επαίνεσε τις γαλλογερμανικές σχέσεις, τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Επρεπε να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη μας μέσα από την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Τέλος, χαιρέτισε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό, τη στιγμή που η γαλλική περίπολος σχημάτιζε την τρικολόρ στον γαλλικό ουρανό, λέγοντας: «Είμαστε εδώ και δεν θα αποδυναμωθούμε»!
Μία μέρα νωρίτερα, σε άλλη επετειακή εκδήλωση, ο Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε αίσθηση όταν υπογράμμισε πως οι κίνδυνοι στην Ευρώπη αυξάνονται και ζήτησε από τους Γάλλους να είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες για να υπερασπιστούν τα εδάφη της Γαλλίας και τις δημοκρατικές αξίες. Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις του Πιερ Σιλ, αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων της χώρας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Κρουά» υπογράμμισε πως «το γαλλικό έθνος είναι έτοιμο να κάνει θυσίες» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη που έχει «στην ικανότητα των Γάλλων να συσπειρώνονται απέναντι στην απειλή του πολέμου»! Στις εκδηλώσεις στην Ομάχα βρέθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.
Ιστορικός εορτασμός για τα 80 χρόνια από την απόβαση
Με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στην ιστορική παραλία της Ομάχα, στη Νορμανδία, η διεθνής τελετή για τα 80 χρόνια από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων που απελευθέρωσαν την Ευρώπη από τη ναζιστική Γερμανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ελλάδας ήταν μεταξύ των ηγετών που απέτισαν μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν φόρο τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Μεγάλος απών ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τον κρίσιμο ρόλο της Σοβιετικής Eνωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.