Οι Μακρόν και Σολτς συμφωνούν να δοθεί το πράσινο φως στον Ζελένσκι για να πραγματοποιήσει χτυπήματα εντός των ρωσικών εδαφών. Παρόμοιες δηλώσεις είχαν κάνει πρόσφατα οι Στόλτενμπεργκ και Μπορέλ. Ο Ρώσος πρόεδρος απειλεί με αντίποινα!
Ο Ζελένσκι υπογραμμίζει ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να εμφανίσει σημάδια κόπωσης στη στήριξη της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν ήδη αρχίσει τη συζήτηση -δημοσίως- για το αν η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς με τα οποία την εξοπλίζει η Δύση εναντίον στόχων εντός του ρωσικού εδάφους.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ, αλλά και ο Ζοζέπ Μπορέλ, ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, άλλωστε, με δηλώσεις τους έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες το στίγμα των προθέσεών τους. Συγχρόνως ο Πούτιν προειδοποιεί ξεκάθαρα. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι είδους παιχνίδι παίζουν» ανέφερε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος, εξηγώντας παράλληλα πως, εάν δοθεί στην Ουκρανία η άδεια να χτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας με προηγμένα όπλα προερχόμενα από τη Δύση, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η κλιμάκωση του πολέμου που μαίνεται, καθώς οι συνέπειες «θα είναι σοβαρές».
Θα περάσει, λοιπόν, η Δύση πέρα από την «κόκκινη γραμμή»; Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να λάβει ευρύτερες, εφιαλτικές διαστάσεις; Ουδείς μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε με ασφάλεια. Αναλυτές, πάντως, δεν αποκλείουν η Δύση να τολμήσει να περάσει ξανά τα όρια απέναντι στους Ρώσους – κάτι που έχει ξανακάνει, αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο. Για να συμβεί όμως αυτό και οι σύμμαχοι του Κιέβου να αποφασίσουν να ανάψουν στους Ουκρανούς το «πράσινο φως» για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια, θα πρέπει πρώτα να εκφράσουν κοινή γραμμή γι’ αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα. Τη διχοστασία, πάντως, που αποτυπώνεται στους κόλπους της Δύσης ήδη παρατηρεί η Μόσχα.
«Παρατηρούμε ότι στο δυτικό στρατόπεδο δεν υπάρχει ομοφωνία αναφορικά με το θέμα» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Izvestia. Ταυτόχρονα επέκρινε «τα καμένα κεφάλια των Δυτικών, που κάνουν προκλητικές, εντελώς ανεύθυνες δηλώσεις». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο γαλλογερμανικός άξονας προσπαθεί να βρει τον ρόλο του στις διεθνείς εξελίξεις, αν και οι δύο επικεφαλής του -Εμανουέλ Μακρόν και Ολαφ Σολτς- προσπαθούν να πείσουν ότι οι σχέσεις των χωρών τους δεν διέρχονται περίοδο κρίσης. Με φόντο πάντως τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, κατά τη συνάντησή τους στη διάρκεια της συνεδρίασης του γερμανογαλλικού συμβουλίου υπουργών σε κάστρο πλησίον του Βερολίνου, προχθές το βράδυ, διαμήνυσαν πως… όλα είναι καλά.
«Θα συμφωνούμε πάντα και θα προχωρούμε» είπε ο Μακρόν και συμπλήρωσε: «Πάντα συμφωνούμε. Αυτό ίσχυε στο παρελθόν κι αποτελεί ασφαλή πρόβλεψη για το μέλλον» πλειοδότησε -στο ίδιο μήκος κύματος- ο Σολτς. Για την «καυτή πατάτα» της Ουκρανίας, πάντως, και για το ενδεχόμενο η χώρα να επιτεθεί με δυτικά όπλα -ακόμη και σε μη στρατιωτικούς στόχους- στο έδαφος της Ρωσίας, ο Μακρόν δήλωσε ότι «πρέπει να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να εξουδετερώνουν στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι, αλλά όχι να επιτεθούν σε άλλους στόχους στη Ρωσία, ειδικά μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Ο Σολτς, από την πλευρά του, προτίμησε να μη γίνει απόλυτα σαφής, δήλωσε πάντως ότι νομικά δεν θα πρόβαλε αντιρρήσεις σε τέτοια προσέγγιση.