Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στο Ιράν, καθώς η χώρα εισέρχεται σε πολιτικά αχαρτογράφητα νερά την επομένη του θανάτου του προέδρου της Εμπραχίμ Ραϊσί.
Ποιος θα τον διαδεχθεί και τι θα σημάνει η εκλογή νέου προέδρου για τον βηματισμό της χώρας; Hδη ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ ανέλαβε χρέη προσωρινού προέδρου, ενώ χρέη προσωρινού υπουργού Εξωτερικών ανέλαβε ο Αλί Μπαγερί Κανί. Το σχήμα αυτό όμως είναι προσωρινό, καθώς σε διάστημα 50 ημερών, όπως προβλέπει το ιρανικό σύνταγμα, θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ παραμένει ο εγγυητής της διαδικασίας, καθώς οι πάντες λογοδοτούν σε αυτόν, που έχει και τον τελευταίο λόγο.
Εντούτοις, ήδη οι αναλυτές επιχειρούν να αναγνώσουν ποιος εκ των διεκδικητών θα μπορούσε να γίνει ο νέος πρόεδρος. Ερώτημα παραμένει εάν ο γιος του Αλί Χαμενεΐ, ο 65χρονος Μοζντάμπα, θέσει υποψηφιότητα ώστε να γίνει πρόεδρος. Ως φαβορί για πολλούς θεωρείται πάντως ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Γκαλιμπάφ, ήδη πασίγνωστος στην πολιτική σκηνή της χώρας και ιδιαίτερα δημοφιλής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, ο διπλωμάτης καριέρας Τζαβάντ Ζαρίφ, δεν έχει τις δικές του καλές πιθανότητες.
Συγχρόνως, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον πρώην πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Αλί Λαριτζανί, ενώ υπάρχουν κι άλλα ονόματα που συγκεντρώνουν είτε λιγότερες είτε περισσότερες πιθανότητες για τη θέση.