Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν τόνισε: «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή»
«Επώδυνα αντίποινα» προανήγγειλε το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο μετά τη συνεδρίασή του, όπου ομόφωνα συμφωνήθηκε να υπάρξει αντίδραση κατά της Τεχεράνης στον απόηχο της μαζικής πυραυλικής επίθεσης στο εβραϊκό κράτος. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι ο χρόνος και η σφοδρότητα των αντιποίνων, με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ, αλλά και της Ε.Ε. να υπάρξει μια περιφερειακή κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες στη Μέση Ανατολή.
Υστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανέφερε στον Αμερικάνο ομόλογό του Λόιντ Οστιν ότι «το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην πρωτοφανή επίθεση». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαγιάν, δήλωσε στο περιθώριο επικοινωνίας με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα και πιο δυνατά από πριν εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Νασέρ Καναανί, ο οποίος στράφηκε κατά των χωρών της Δύσης δηλώνοντας: «Οι δυτικές χώρες όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες». «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή» τόνισε σε μήνυμά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ. Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να κρέμεται από μία κλωστή, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. εξέδωσαν προσχέδιο συμπερασμάτων λίγο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με το οποίο καταδικάζουν την ιρανική επίθεση, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο Τελ Αβίβ, ενώ ταυτόχρονα κάνουν έκκληση για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση.
Ζοζέπ Μπορέλ
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στον ισπανικό ραδιοσταθμό Onda Cero ανέφερε πως «η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε απ’ αυτό. Πρέπει να πατήσουμε φρένο και να βάλουμε όπισθεν». Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι υπάρχει «βαθιά διαίρεση» στο εσωτερικό του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού του Ισραήλ, ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς, που επιδιώκουν σφοδρά αντίποινα, και σε μια «πιο μετριοπαθή και συνετή» παράταξη.
Σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για αυτή την «άνευ προηγουμένου επίθεση». Χαρακτήρισε νίκη του Ισραήλ την κατάρριψη της πλειονότητας των ιρανικών drones, ενώ διευκρίνισε ότι η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα για να πείσει το Ισραήλ να μην απαντήσει στρατιωτικά». Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Σανγκάη χαρακτήρισε εντυπωσιακή την ισραηλινή απόκρουση των ιρανικών πληγμάτων, κάνοντας λόγο «για μια επιτυχία που ίσως δεν πρέπει να χαθεί, εξ ου και η συμβουλή μας να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση».
«Ανησυχούμε εξαιρετικά για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ζητάμε από όλες τις χώρες στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» πρόσθεσε. «Η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Υποστηρίζουμε ότι όλες οι διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικές με διπλωματικές μεθόδους».