Με τις υποσχέσεις για στρατηγικό διάλογο και τα ημίμετρα της αγρανάπαυσης προσπάθησαν οι «27» να βάλουν και πάλι κάτω από το χαλί τα προβλήματα
Χωρίς λύσεις που θα ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά με υποσχέσεις για στρατηγικό διάλογο και τα ημίμετρα της… αγρανάπαυσης, προσπάθησαν οι «27» να βάλουν και πάλι κάτω από το χαλί τα προβλήματα των αγροτών της Ευρώπης. Κι αυτό την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου, αγρότες που διαδήλωναν αγανακτισμένοι στην καρδιά των Βρυξελλών εκτόξευσαν αβγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άναψαν φωτιές κοντά στο κτίριο και έριξαν πυροτεχνήματα απαιτώντας ουσιαστική στήριξη.
Οπως αυτή που έσπευσε χθες να δώσει το ευρωπαϊκό διευθυντήριο στην Ουκρανία, σκορπώντας άλλα 50 δισ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα» ενός πολέμου που εμφανώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον. Η Σύνοδος των Βρυξελλών, που διεξήχθη την ώρα που εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες από το Βέλγιο και άλλες χώρες πολιορκούσαν το κτίριο όπου συνομιλούσαν οι ηγέτες, δεν κατέληξε σε ουσιαστικά συμπεράσματα.
Βασικό αίτημά τους παραμένει η χαλάρωση των μέτρων της Πράσινης Συμφωνίας και η διόρθωση στρεβλώσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι αγρότες» ανέφεραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλούμε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση» σημειωνόταν στο κείμενο. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε με ευχολόγια στο αγροτικό ζήτημα, τονίζοντας τον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και την οικονομία της Ευρώπης. «Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η παραγωγικότητα στην Ε.Ε. βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών, οι οποίοι συμβάλλουν θετικά και στο εξωτερικό εμπόριο της Ε.Ε. «Πέρυσι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αγρότες μας έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πρόσφατη κρίση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων που δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από την παγκόσμια αγορά, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρέπει να πληρούν υψηλά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη» δήλωσε στη συνέχεια η Φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαθέτει περίπου 390 δισ. ευρώ. Αυτός είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία και μόνο το 2023 η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500.000.000 ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στους αγρότες σχετικά με την αγρανάπαυση και την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων από τις εισαγωγές πουλερικών, αβγών και ζάχαρης από την Ουκρανία.
Διαμαρτυρίες
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι διαμαρτυρίες των αγροτών συνεχίζονται. Στη Γαλλία απόφαση να αρθούν τα μπλόκα που έχουν σε κεντρικούς δρόμους έλαβαν δύο βασικά συνδικάτα, καθώς δήλωσαν ικανοποίηση για την αποδοχή από την κυβέρνηση πολλών εκ των αιτημάτων τους. Δεν είναι σαφές πάντως εάν όλοι οι αγρότες που έχουν αποκλείσει δεκάδες αυτοκινητοδρόμους σε ολόκληρη τη χώρα θα ανταποκριθούν θετικά. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων, ανάμεσά τους και αναστολή του σχεδίου περιορισμού χρήσης των παρασιτοκτόνων.