Την ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς έκανε το Κατάρ. Θετικά είδαν την εξέλιξη ο Λευκός Οίκος και οι υπόλοιποι διαμεσολαβητές και παρατηρητές των γεγονότων που ανησυχούν
Θα μπορούσε η παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς να αποτελέσει «παράθυρο ελπίδας» για την ειρήνευση στην περιοχή; «Δύσκολο, τουλάχιστον στη φάση αυτή» εκτιμούσαν χθες αναλυτές, επιχειρώντας να διαβάσουν «πίσω από τις γραμμές» τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στη διεθνή επικαιρότητα τη Δευτέρα κυριαρχούσε βέβαια η είδηση πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ έσπευσε να ανακοινώσει πως η -εύθραυστη- εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έλαβε τελικά παράταση δύο ημερών, καθώς χθες έληγε το χρονικό περιθώριο που είχε συμφωνηθεί αρχικά ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές και με τη διαμεσολάβηση τρίτων.
«Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε για το ζήτημα ο δρ Μαζέντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ενώ ακολούθως η Χαμάς έσπευσε να επιβεβαιώσει την είδηση.
«Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε με τους αδελφούς μας, στο Κατάρ και στην Αίγυπτο, να παραταθεί η προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία για δύο επιπλέον ημέρες υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη εκεχειρία» ανέφερε η παλαιστινιακή οργάνωση, ενώ σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη και ο Λευκός Οίκος, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.
Την επιθυμία της η εκεχειρία «να διαρκέσει» εξέφραζε νωρίτερα τη Δευτέρα και η Τεχεράνη, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι -τόσο οι κεντρικοί «παίκτες», Ισραήλ και Χαμάς, όσο και οι υπόλοιποι, διαμεσολαβητές και παρατηρητές των γεγονότων- ανησυχούν, φοβούμενοι πως «εάν ξεφύγουν τα πράγματα», αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ενδεικτική ήταν η χθεσινή δήλωση του Φαρχάν Αλαντίν, συμβούλου του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, που σημείωνε ότι υπάρχει ο κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης, εάν η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δεν μετατραπεί σε μόνιμη εκεχειρία. «Ολόκληρη η περιοχή είναι στην κόψη μιας καταστροφικής σύγκρουσης, που μπορεί να περιλαμβάνει τους πάντες, και το πόσο θα επεκταθεί ή πώς θα ελεγχθεί και θα σταματήσει είναι άγνωστο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «για τον λόγο αυτόν θεωρούμε οποιαδήποτε εκεχειρία ωφέλιμη και σημαντική σε αυτό το στάδιο, πρώτα για τους ανθρώπους στην Παλαιστίνη και τη Γάζα αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ».
Ο Ερντογάν
Τέλος, και ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επικοινωνία που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ επαναλάμβανε την πρόθεση-διάθεση της Τουρκίας να αναλάβει κάθε είδους ευθύνες, μεταξύ άλλων και ως εγγυήτρια χώρα, την «επόμενη μέρα», έπειτα από ώρες αβεβαιότητας και διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος της νέας ομάδας των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.