Εκπρόσωποι των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στο νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 471 και έχει τραυματίσει άλλους 314 αμάχους
Σοκ, αποτροπιασμό και θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου με τα πτώματα παιδιών να κείτονται δίπλα σε γκρεμισμένους τοίχους έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ισραήλ και Παλαιστίνιοι, πάντως, αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασραφ Αλ-Κίντρα, ανακοίνωσε ότι 471 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 314 τραυματίστηκαν στο «ισραηλινό μακελειό» στο Νοσοκομείο «Αλ-Αχλι Αλ-Αραμπι» στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση «Ισλαμικός Τζιχάντ», που αρνείται την ευθύνη. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς κατάλαβε πως η έκρηξη προκλήθηκε από μια άστοχη εκτόξευση ρουκέτας της «Ισλαμικός Τζιχάντ», αλλά ξεκίνησε μια «παγκόσμια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης» για να κατηγορήσει το Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Βίντεο που προέρχεται από κάμερα του Channel 12, το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα στη χώρα και προβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας σε ένα στατικό πλάνο, δείχνει -κατά το Ισραήλ- το σημείο εκτόξευσης και το νοσοκομείο, και ότι «στην πραγματικότητα ήταν πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας που εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση του νοσοκομείου». Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα κι ένα ηχητικό ντοκουμέντο από υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ δύο μελών της Χαμάς που μιλούν για έναν πύραυλο της «Ισλαμικός Τζιχάντ» που εκτοξεύτηκε από κοντινό νεκροταφείο και χτύπησε το νοσοκομείο.
Από την πλευρά της η Χαμάς αποδίδει με μήνυμά της στο Telegram την ευθύνη στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Ο βραβευμένος Βρετανός δημοσιογράφος Τζόναθαν Κουκ, εγκατεστημένος στη Ναζαρέτ για 20 χρόνια, ο οποίος επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, αναφέρει εντούτοις στο blog του: «Καμία παλαιστινιακή ομάδα δεν έχει πύραυλο που μπορεί να χτυπήσει ένα νοσοκομείο, σκοτώνοντας εκατοντάδες. Αυτό που έχουν είναι “δοξασμένα” πυροτεχνήματα που μπορούν να προκαλέσουν μόνο μικρές υλικές ζημιές και, περιστασιακά, έναν ή δύο θανάτους.
Ερωτήματα
Αν η Χαμάς ή η «Ισλαμικός Τζιχάντ» μπορούσαν να προκαλέσουν το είδος της ζημιάς που συνέβη το βράδυ της Τρίτης, θα ακούγατε ότι αυτό συμβαίνει και στο Τελ Αβίβ ή στην Ασκελόν. Δεν το ακούτε όμως, γιατί απλώς επιχειρησιακά δεν μπορούν να το πετύχουν… Το βίντεο του ίδιου του χτυπήματος, μάλιστα, δείχνει ότι χρησιμοποιείται ένα απίστευτα μεγάλο και ισχυρό όπλο. Ακούστε τον θόρυβο που κάνει ο πύραυλος λίγο πριν από το χτύπημα. Αυτός ο θόρυβος που σφυρίζει προκαλείται από την πρωτοφανή ταχύτητά του, καθώς κόβει τον αέρα.
Αυτός δεν είναι ο θόρυβος μιας παλαιστινιακής ρουκέτας που πέφτει. Αν παρακολουθήσετε βίντεο που μοιράζονται από την εκτόξευση παλαιστινιακών ρουκετών, παρατηρήστε πόσο αργά ταξιδεύουν – σχεδόν με ρυθμό σαλιγκαριού. Αν αποτύχουν, πέφτουν με ταχύτητα ελεύθερης πτώσης, όχι με τη σχεδόν υπερηχητική ταχύτητα του πυραύλου που χτύπησε το νοσοκομείο. Το να πιστεύει κανείς το αντίθετο είναι σαν να παρεξηγεί τους νόμους της φυσικής».
Ερωτήματα τίθενται βέβαια και για το ίδιο το ηχητικό -προϊόν υποκλοπών- που ισχυρίζεται πως διαθέτει ως αποδεικτικό στοιχείο η ισραηλινή πλευρά. Αναλυτές σχολίαζαν χθες πως είναι παράδοξο να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο η κυβέρνηση Νετανιάχου, τη στιγμή που στις 7 Οκτωβρίου αποδείχθηκε πως η Χαμάς «έπιασε στον ύπνο» τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των γιατρών του νοσοκομείου
«Υπάρχουν σπασμένα τζάμια παντού. Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν καταφύγιο. Κάποια σημεία του νοσοκομείου καίγονται. Δεν ξέρω αν είναι μόνο η αίθουσα των Επειγόντων… Σίγουρα έχει φωτιά στα χειρουργεία… Ενα μέρος της οροφής έχει καταρρεύσει». O χειρουργός Γκασάν Αμπού Σιτά περιγράφει στο BBC το χάος που επικράτησε στο «Aλ Αχλι» της Γάζας αμέσως μετά την έκρηξη που προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς. «Οι τραυματίες άρχισαν να σέρνονται προς το μέρος μας. Ετρεξα τότε στα Επείγοντα όπου υπήρχαν εκατοντάδες πολύ βαριά τραυματίες και νεκροί. Είμαι σώος, αλλά αυτό ήταν μια σφαγή σε ένα νοσοκομείο».
Η μαρτυρία του, όπως και των άλλων γιατρών που προσπαθούν να σώσουν ζωές στην πόλη, συγκλονίζει. Ο επικεφαλής της κλινικής ορθοπεδικής χειρουργικής Φαντέλ Ναΐμ είχε μόλις τελειώσει ένα χειρουργείο όταν άκουσε τον κρότο από τεράστια έκρηξη και φωνές για βοήθεια από την πτέρυγά του, που ήταν γεμάτη κόσμο. «Ο κόσμος ερχόταν τρέχοντας μέσα στην πτέρυγα των χειρουργείων φωνάζοντας “βοηθήστε μας, βοηθήστε μας, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μέσα στο νοσοκομείο”» είπε. Αυτός είδε το νοσοκομείο γεμάτο ακρωτηριασμένα πτώματα και τραυματίες. Το ιατρικό σύστημα της Γάζας είχε ήδη καταρρεύσει, «αφού όλοι οι γιατροί είναι εξαντλημένοι και ο αριθμός των ασθενών μεγαλώνει όλο και περισσότερο».
«Υπάρχουν ακόμη πολλά πτώματα που δεν έχουν περισυλλεγεί» δήλωσε ο Αμίρ Αχμέντ, που ανήκει σε παραϊατρικό προσωπικό στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι όλα τα θύματα θα ταφούν σε ομαδικό τάφο. «Είναι πιθανό απλώς να μπει ένας αριθμός» πάνω στις σακούλες με τα πτώματα χωρίς ονόματα, πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως είναι αρκετά τα διαμελισμένα μέλη.
Ενας άλλος γιατρός δήλωσε υπερήφανος για το νοσοκομείο όπου εργαζόταν και που έστεκε εκεί για 100 χρόνια, σε μία περιοχή που οι συγκρούσεις δεν σταματούσαν. Προσέφερε περίθαλψη στους ασθενείς, ανεξαρτήτου θρησκείας.
Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό τις τελευταίες μέρες, αναφέρει ο Ιμπραχίμ αλ Νάκα. «Μπήκαν στο νοσοκομείο να σωθούν και τελικά σκοτώθηκαν. Αυτό το μέρος ήταν καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά, για όσους διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, και χωρίς προειδοποίηση αυτό το νοσοκομείο έγινε στόχος. Δεν ξέρουμε πώς ονομάζεται ο πύραυλος, αλλά είδαμε τα αποτελέσματά του όταν στόχευσε παιδιά και σκόρπισε τα σώματά τους σε κομμάτια» προσθέτει. Τουλάχιστον 3.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, λέει η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας στη Ραμάλα.