Η πιθανή διακοπή της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών οδηγεί χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους σε αργία
Τον γόρδιο δεσμό της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους καλούνται να λύσουν -ξανά- η Γερουσία των ΗΠΑ και η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο του περίφημου πια «shutdown», η διακοπή, δηλαδή, της κεντρικής χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ενα ενδεχόμενο που είναι ορατό όμως τούτη τη φορά μέσα σε ένα σύμπλεγμα ιδιαιτέρως δύσκολων συνθηκών, οι οποίες δοκιμάζουν σκληρά -έτσι κι αλλιώς- την αμερικανική οικονομία.
Οπως έγινε γνωστό, η Γερουσία των ΗΠΑ κατάρτισε πρόταση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, η οποία όμως δεν αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μια κίνηση που έγινε ενώ ο χρόνος τελειώνει.
Λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Σεπτεμβρίου, λοιπόν, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς ΜακΚόνελ ενέκριναν το νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί ως τις 17 Νοεμβρίου. Ομως προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα το επικυρώσει, ακόμη κι αν υιοθετηθεί από τη Γερουσία.
Ποιοι επηρεάζονται
Εάν «κλείσει» η χρηματοδοτική στρόφιγγα, από την 1η Οκτωβρίου υπουργεία, εθνικά πάρκα, εναέρια κυκλοφορία, κάποια μουσεία αλλά και πολλοί οργανισμοί θα επηρεαστούν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν σε αναγκαστική αργία. «Η αναστολή της λειτουργίας της κυβέρνησης για μια εσωτερική διαφωνία για τον προϋπολογισμό δεν ενισχύει την πολιτική θέση κανενός» δήλωσε ο ΜακΚόνελ. «Το μόνο που κάνει είναι να παγώνει σημαντικές προόδους. Και αφήνει εκατομμύρια Αμερικανούς στην αβεβαιότητα» πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να υιοθετήσει το κείμενο της Γερουσίας. «Εχει έρθει η ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων να αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους» τόνισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης.
Η κρίση αυτή ενδέχεται, βέβαια, να έχει άμεσες επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος αρχικά είχε ζητήσει 24 δισ. δολάρια στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για το Κίεβο. Πλέον όμως η αποδέσμευση ενός τέτοιου ποσού μοιάζει ολοένα και πιο αβέβαιη, και παρά τις προσπάθειες που κάνουν το Κίεβο και ο Ζελένσκι, που βλέπουν πως οι εξελίξεις στο πεδίο σχετίζονται άμεσα με την υποστήριξη που θα έχουν (;) και από την αμερικανική πλευρά.