Επισκέφτηκε τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν και γιόρτασε τη «νίκη» του Αζερμπαϊτζάν, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ανοίγει «νέες ευκαιρίες για ομαλοποίηση» στην περιοχή
Με φόντο το προσφυγικό δράμα και τη μαζική έξοδο των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία για να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή.
Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν και γιόρτασε τη «νίκη» του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια νίκη που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, ανοίγει «νέες ευκαιρίες για ομαλοποίηση» στην περιοχή. «Αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Τουρκία να βλέπει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν να ολοκληρώνονται με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σεβασμό στα δικαιώματα των αμάχων» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάν Αλίγιεφ. Η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί την επίσημη εκκίνηση της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου.
Το Ναχιτσεβάν βρίσκεται ανάμεσα στην Αρμενία και το Ιράν και συνορεύει με την Τουρκία. Η Τουρκία προσπαθεί να αδράξει την ευκαιρία που δημιουργεί η κρισιμότητα της κατάστασης, αναζητώντας περισσότερες παραχωρήσεις από την Αρμενία και μεγαλύτερο έλεγχο των Αζέρων σε μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων της Αρμενίας με το Ιράν.
Αυτή η λωρίδα θα συνδέει το Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του λεγόμενου διαδρόμου Ζανγκεζούρ. Η Τουρκία θεωρεί τον διάδρομο Ζανγκεζούρ «κλειδί» για τις φιλοδοξίες της να αποτελέσει ένα εμπορικό δρόμο που θα συνδέει το Λονδίνο και το Πεκίνο. Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες είχαν περάσει στην Αρμενία από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ με τα λιγοστά υπάρχοντά τους.
Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου, έπειτα από μια αστραπιαία 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματά τους και θα ενσωματώσει την περιοχή, αλλά η ηγεσία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσε στο Reuters ότι θα φύγουν. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση να τους βλάψει, όμως το Γερεβάν προειδοποιεί για εθνοκάθαρση.
Η άνευ όρων συνθηκολόγησή τους πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στην πρωτεύουσα της χώρας Γερεβάν. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 142 άτομα συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας. «Σήμερα έχουμε μια Ρωσία που είναι συνεργός του Αζερμπαϊτζάν, μια Τουρκία που πάντα ήταν υποστηρικτής των ελιγμών αυτών και μια εξουσία που δεν έχει δισταγμό και που απειλεί τα σύνορα της Αρμενίας» δήλωσε ο Μακρόν.
Η Ρωσία θεωρεί την Αρμενία σύμμαχό της και παραμένει σε επικοινωνία με την ηγεσία της, αλλά απορρίπτει τις προσπάθειες του Γερεβάν να κατηγορήσει τη Μόσχα για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Στην Αρμενία μεταβαίνουν ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν.