Ο Καταλανός τεχνικός άγγιξε τους φιλάθλους όλου του κόσμου με την «πολιτική» δήλωση που έκανε, μιλώντας για τη φτώχεια και τις τεράστιες ανισότητες
Με απολαβές που ξεπερνούν τις 20.000.000 λίρες τον χρόνο, δεν είναι φτωχός, αλλά ζάπλουτος. Μπορεί να γεννήθηκε σε ένα ταπεινό χωριό κοντά στη Βαρκελώνη, όμως η καριέρα του, ποδοσφαιρική και προπονητική, ήταν γεμάτη «χρυσά» συμβόλαια. Το κασέ του είναι το υψηλότερο στον κόσμο για προπονητή. Κανείς, πάντως, δεν αμφισβητεί ότι είναι και ο πιο επιτυχημένος.
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, όμως, παραμένει άνθρωπος. Στις φλέβες του δεν κυκλοφορούν μόνο λίρες, όπως σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις σταρ των παραμυθένιων κόσμων του θεάματος, αλλά και αίμα. Το απέδειξε και προχθές, από την Ελλάδα. Οι δηλώσεις που έκανε πριν από τον προχθεσινό τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup στο Φάληρο ταρακούνησαν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Εγινε πρώτο αθλητικό θέμα συζήτησης παντού, με τεράστια απήχηση.
Οταν ρωτήθηκε για την οπαδική βία, με αφορμή τη δολοφονία του Μιχάλη από τους Κροάτες νεοναζί, ο Γκουαρντιόλα έβγαλε ένα πολιτικό μανιφέστο: «Φταίει η κοινωνία, δεν είναι ένα πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου, είναι κοινωνικό. Η βία είναι παντού. Γιατί; Γιατί η διαφορά του πλούσιου με τον φτωχό είναι πολύ μεγάλη. Δεν υπάρχει η μεσαία τάξη για να ισορροπήσει την κατάσταση. Στον κόσμο οι ανισότητες δημιουργούν προβλήματα. Ο μισός πλανήτης υποφέρει από την πείνα, ο άλλος μισός πεθαίνει λόγω της ανεβασμένης χοληστερίνης».
Και πρόσθεσε: «Οσα συνέβησαν στην Ελλάδα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Είναι θέμα κουλτούρας, παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα, όσοι εργάζονται στον τομέα της Υγείας πρέπει να πληρώνονται καλύτερα, αλλά τελικά όσοι είναι στην εξουσία κλέβουν τα πάντα κι έτσι δυσκολεύει η κατάσταση».
Είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος προπονητής βγάζει έναν τέτοιο «πολιτικό» λόγο. Η μοναδική εξαίρεση ήταν ίσως όταν είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της Καταλονίας στη «αιώνια» διαμάχη με την ισπανική κυβέρνηση, όμως στην τωρινή περίπτωση η ρητορική του είναι εντελώς διαφορετική.
Για όσους τον ξέρουν ή τον έχουν μελετήσει ο Γκουαρντιόλα ουδέποτε μασούσε τα λόγια του. Ο,τι πιστεύει το λέει και την άποψή του την υποστηρίζει αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Οταν ήταν ακόμη παίκτης, είχε δηλώσει ότι «η Καταλονία δεν είναι Ισπανία», προκαλώντας σεισμό αλλά και διάθεση για αντίποινα από τη Μαδρίτη.
«Παιδί» του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, ο Γκουαρντιόλα εξελίχθηκε σε έναν σπουδαίο προπονητή που βοηθά το ποδόσφαιρο να προχωρήσει. Στην Καταλονία παραμένει ένας τοπικός λαϊκός ήρωας, από τότε κιόλας που ήταν παίκτης της Μπαρτσελόνα. Ειδικά η δήλωσή του ότι «όσοι εργάζονται στον τομέα της Υγείας πρέπει να πληρώνονται καλύτερα» δεν είναι σίγουρα τυχαία. Τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, είχε δωρίσει 1.000.000 ευρώ στο ιατρικό κολέγιο της Βαρκελώνης για να βοηθήσει στον πόλεμο κατά του Covid. Εναν μήνα μετά ο κορονοϊός θα χτυπούσε τη μητέρα του Ντολόρες, που πέθανε από επιπλοκές.
Αλληλεγγύη
Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς συνεργάστηκε με ένα διεθνές πρότζεκτ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Είχε δηλώσει τότε ότι «εκτός από την πανδημία υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα, η φτώχεια. Αν θέλουμε να το λύσουμε, θα το λύσουμε. Η πολιτική, όμως, δεν δίνει καμία απάντηση στη φτώχεια. Συνεπώς, πρέπει να το λύσουμε εμείς οι ίδιοι το πρόβλημα. Οι πολίτες. Και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο η αλληλεγγύη, που, τελικά, είναι ένας τρόπος ζωής».
Το 2016 ο «Guardian» είχε δημοσιεύσει μια συγκλονιστική, όσο και άγνωστη μέχρι τότε, ιστορία για το ποιος είναι ο Γκουαρντιόλα. Οταν έκλεινε την καριέρα του ως παίκτης, είχε πάει, το 2006, στην μεξικανική Ντοράντος ντε Σιναλόα. Η πόλη είναι γνωστή μόνο για τον βασιλιά των ναρκωτικών Ελ Τσάπο, αρχηγό του «Καρτέλ Σιναλόα».
Ο Γκουαρντιόλα επέλεξε να πάει εκεί μόνο επειδή ο προπονητής ήταν φίλος του. Στα αποδυτήρια δεν υπήρχαν καν ντους. Επαιρνε μακράν τον χαμηλότερο μισθό που είχε ποτέ και οι Ντοράντος ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. «Δεν πληρώναμε ούτε αυτόν ούτε κανέναν, οπότε οι άλλοι ποδοσφαιριστές διαμαρτυρήθηκαν. Ο Πεπ συμμετείχε από αλληλεγγύη στους συμπαίκτες του» δηλώνουν συνεργάτες του. «Ενωνε τα αποδυτήρια. Ακόμη και τότε, το όραμά του ως ηγέτη ήταν ξεκάθαρο».
Οι επόμενες μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές: «Κάθε δεκαπενθήμερο μου έδινε φακέλους γεμάτους μετρητά για να τους μοιράσω στους πιο χαμηλόμισθους υπαλλήλους του κλαμπ» λέει ο Ελισέο Μαρτίνεθ, πρώην οδηγός και σοφέρ του.
Ο Γκουαρντιόλα, μάλιστα, έφτασε στην πόλη σε ένα πολύ ταραχώδες διάστημα, με τα ξεκαθαρίσματα της μαφίας των ναρκωτικών. Ο Ελ Τσάπο είχε εφτά σπίτια εκεί, όλα συνδεδεμένα με ένα δίκτυο μυστικών σηράγγων διαφυγής που «έτρεχαν» στους υπονόμους της πόλης. Επεφταν πυροβολισμοί καθημερινά, όμως ο Καταλανός δεν ζήτησε έξτρα ασφάλεια.
Το σίγουρο είναι ότι ο Γκουαρντιόλα είναι ένας άνθρωπος νέος, σύγχρονος και σκεπτόμενος. Δεν είναι απλά ένας επιτυχημένος και πλούσιος ποδοσφαιριστής ή προπονητής. Η προχθεσινή του τοποθέτηση είναι γενικά ασυνήθιστη. Και η αλήθεια είναι ότι θύμισε το επαναστατικό πνεύμα του Ντιέγκο Μαραντόνα, αν και ως προσωπικότητες δεν έχουν το παραμικρό κοινό.
Βασίλης Γαλούπης
ΠΕΠ ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ
Ισπανός προπονητής ποδοσφαίρου
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Γεννήθηκε το 1971 σε περιοχή κοντά στη Βαρκελώνη. Αρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και από το 1990-2001 ήταν βασικός μέλος της α΄ ομάδας. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Μπρέσια και τη Ρόμα. Ως προπονητής ανέλαβε την Μπαρτσελόνα από το 2008 και έως το 2012 την οδήγησε στην κατάκτηση δύο Champions League, δημιουργώντας μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το 2013 μετακόμισε στο Μόναχο για λογαριασμό της Μπάγερν και από το 2016 είναι προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία κατέκτησε πρόσφατα το Champions League. Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.