Αναλυτές συμφωνούν πως η Δύση έχει αρχίσει σιγά σιγά το… μασάζ στους Ουκρανούς για το επικείμενο τέλος ενός πολέμου που έχει κρατήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν
Για «γελοία πρόταση» έκανε λόγo, φανερά ενοχλημένος, ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ
Περισσεύει από το βράδυ της Τρίτης η οργή στο Κίεβο για τη δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία αν δεχτεί να παραδώσει εδάφη της στη Ρωσία, με τους αναλυτές να συμφωνούν πως η Δύση έχει αρχίσει σιγά σιγά το… μασάζ στους Ουκρανούς για το επικείμενο τέλος ενός πολέμου που έχει κρατήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, αλλά και απ’ όσο αντέχουν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Κυρίως, δε, αυτές που έχουν συστρατευθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.
Με φανερή ενόχληση αντέδρασε η Ουκρανία, διά του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, σχετικά με τη δήλωση του συμβούλου του Γενς Στόλτενμπεργκ, Στίαν Γένσεν. «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο» έγραψε στο X (πρώην twitter) ο προεδρικός σύμβουλος.
«Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του Διεθνούς Δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές» πρόσθεσε. «Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει; Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα, με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα.
Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας κακής ειρήνης μέσω -ας είμαστε ειλικρινείς- του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας διαίρεσης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε, γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτική επιείκεια» συμπλήρωσε οργισμένος.
Ο Μεντβέντεφ
Τις δηλώσεις του συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ, όμως, δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass, ο Μεντβέντεφ είπε στο κανάλι του στο Telegram πως, αν η Ουκρανία συμφωνήσει να εγκαταλείψει εδάφη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το Κίεβο. «Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα “δικά τους” εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ οι Αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Ρωσίας» ανέφερε ο Μεντβέντεφ. «Λοιπόν, τότε θα έπρεπε να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στη Λβιβ» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Στίαν Γένσεν, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του προσωπικού του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει πως «η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει στην παραχώρηση μέρους των εδαφών της στη Ρωσία, τα οποία έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», ενώ ο Στόλτενμπεργκ σταθερά δηλώνει ότι εναπόκειται στο Κίεβο -και όχι σε τρίτους- να αποφασίσει πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Η SBU ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Βίντεο ντοκουμέντο
Πρώτη φορά, έπειτα από αρκετές εβδομάδες, οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέλαβαν την ευθύνη για την περιβόητη επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας στις 17 Ιουλίου και, όπως είπαν στο CNN, στην επιχείρηση χρησιμοποίησαν ένα πειραματικό θαλάσσιο drone. Το Κίεβο, μάλιστα, παραχώρησε στο CNN αποκλειστικό υλικό που καταγράφει καρέ καρέ τη στιγμή της επίθεσης του drone στη γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη από το 2014 χερσόνησο με τη Ρωσία.
Οι Ουκρανοί αποκάλυψαν λεπτομέρειες για την επιχείρηση και προειδοποίησαν τη Μόσχα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες επιθέσεις.
Αξίζει να αναφερθεί πως το χτύπημα, που στοίχισε τη ζωή σε δύο πολίτες, ήταν μεγάλης σημειολογικής αξίας για το γόητρο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η γέφυρα συμβολίζει την επιθυμία του Ρώσου προέδρου να καταλάβει την Ουκρανία και να τη συνδέσει για πάντα με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.
Ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μαλιούκ είπε στο CNN ότι η ανάπτυξη του «θαλάσσιου μωρού», όπως αποκαλείται το drone που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη γέφυρα, ξεκίνησε αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, και κράτησε μήνες.
«Τα θαλάσσια drones επιφανείας είναι μοναδική εφεύρεση των υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας» είπε. Το βίντεο από την επίθεση του Ιουλίου δείχνει την οθόνη του χειριστή του θαλάσσιoυ drone λίγο πριν το «Sea Baby» με τα έως και 850 κιλά εκρηκτικά πέσει πάνω σε έναν από τους τσιμεντένιους πυλώνες στήριξης της γέφυρας της Κριμαίας.
Απέτρεψε η FSB εισβολή Ουκρανών σαμποτέρ
Απόπειρα Ουκρανών σαμποτέρ να εισέλθουν στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ απέτρεψε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, όπως μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, προσθέτοντας πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά το επεισόδιο, μια πληροφορία που δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Η ημερομηνία του συμβάντος δεν αναφέρεται, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Μπριάνσκ Αλεξάντρ Μπογκομάζ διευκρίνισε πως η απόπειρα εισβολής στο ρωσικό έδαφος από ομάδα αποτελούμενη από «έξι σαμποτέρ» πραγματοποιήθηκε στις 7 χθες το πρωί.
Στο μεταξύ, με τον πόλεμο να μαίνεται στα ουκρανικά πεδία, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιφέρεια Καλούγκα, η οποία γειτονεύει με αυτήν της Μόσχας. «Ολα τα drones εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν εγκαίρως από τα συστήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας» ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας πως από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα ούτε ζημιές.
Την ίδια ώρα, προκειμένου ο ουκρανικός στρατός να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη προέλαση ρωσικών στρατευμάτων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, αποφάσισε να αναπτύξει εφεδρείες στον τομέα της πόλης Κούπιανσκ, που ανακαταλήφθηκε από τους Ουκρανούς, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν μόλις 7 χιλιόμετρα από την πόλη. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη νότια Ουκρανία προκάλεσαν ζημιές σε σιλό και αποθήκες δημητριακών σε ένα από τα λιμάνια του Δούναβη, σημαντικού για την εμπορία σιτηρών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού.