Πήρε μόνο υποσχέσεις για στήριξη από τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας
Δεν πήρε -όλα- όσα ήθελε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του! Ο λόγος βέβαια για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρέθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, είχε διμερείς επαφές με ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας, έλαβε τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω υποστήριξη -και για όσο χρειαστεί- της Ουκρανίας εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία, αλλά δεν πέτυχε να πάρει κάτι απτό σε σχέση με τον διακαή πόθο του Κιέβου – την πρόσκληση ή το χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε εξαρχής και το αγκάθι για τους συμμετέχοντες, καθώς οι διατυπώσεις σε σχέση με το ζήτημα απαιτούσαν λεπτότητα, μια και αφενός δεν μπορούσαν να δηλώνουν… απολυτότητα, αφετέρουν δεν ήθελαν να «αδειάσουν» το Κίεβο.
«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ» ανέφερε διακήρυξη, στην οποία συμφώνησαν πάντως χθες οι ηγέτες των κρατών-μελών, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το ενταξιακό σχέδιο δράσης. «Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι» ανέφερε η ανακοίνωση, αν και πρέπει να υπογραμμιστεί πως οι εταίροι δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία. Τόνισαν όμως ότι το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό του Κιέβου για να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα αλλά και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.
«Παράλογο»
Μη κρύβοντας τη δυσαρέσκειά του για το… απόλυτο, πάντως, ο Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «άνευ προηγουμένου» και «παράλογο» το ότι δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή του Κιέβου στη στρατιωτική συμμαχία. Καταφέρθηκε μάλιστα ανοιχτά εναντίον του δισταγμού των κρατών-μελών του οργανισμού, ενώ μίλησε για «αδυναμία»! «Αν δείτε όλες τις διαδικασίες εισόδου στο ΝΑΤΟ, δεν βασίζονται σε χρονοδιαγράμματα, αλλά σε προϋποθέσεις, όπως πάντα» απάντησε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη “πρόσκληση”».
Κι αν οι δηλώσεις αυτές προηγήθηκαν, χθες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έπειτα από τη συνάντησή τους οι δυο άνδρες, ο Στόλτενμπεργκ φρόντισε να επισημάνει τις προτεραιότητες για τη Συμμαχία στη φάση αυτή. «Βεβαίως, οι εγγυήσεις, τα έγγραφα, τα συμβούλια είναι σημαντικά, αλλά το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να εξασφαλιστούν αρκετά όπλα για τον Ουκρανό πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι και τις ένοπλες δυνάμεις του» σημείωσε, ενώ ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο χρειάζεται όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.