ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΔΙΕΜΗΝΥΣΑΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΠΩΣ Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΓΩΜΕΝΗ
Χρησιμοποιώντας τις περισσότερες δυνατές λέξεις, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ γνωστοποίησαν στην Ουκρανία πως η ενταξιακή πορεία της στη Συμμαχία παραμένει παγωμένη, κάτι που έφερε… ψύχρα εν μέσω θέρους, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Τα μέλη του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα υποστήριξης στο Κίεβο και, στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο κάποια μέλη επέμειναν πως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να χρειαστεί να δεσμευτούν για μελλοντική εισδοχή της χώρας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτό) στον οργανισμό. Διπλωματική πηγή δήλωσε χθες ότι η τελική διατύπωση του ανακοινωθέντος σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις», κάτι που επιβεβαιώθηκε.
Δυσαρέσκεια
Αυτό σαφώς δεν ικανοποίησε τον Ουκρανό πρόεδρο. Ο Ζελένσκι, αφού κατήγγειλε την «αναποφασιστικότητα» και την «αδυναμία» του ΝΑΤΟ, του οποίου ο δισταγμός για την ένταξη της Ουκρανίας ενθαρρύνει τη ρωσική «τρομοκρατία», χαρακτήρισε παράλογο το ότι δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος, βέβαια, αναγνωρίζει πως η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος του NATO όσο διαρκεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το ξέσπασμα πολέμου ευρύτερης κλίμακας με παγκόσμιες διαστάσεις, όμως επιλέγει συνειδητά να επιμείνει στο δικό του αφήγημα περί κωλυσιεργίας του ΝΑΤΟ.
Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα, καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας. «Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη “πρόσκληση”» τόνισε, όταν ρωτήθηκε για την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε λίγες ώρες νωρίτερα ο Ζελένσκι για τη στάση της Συμμαχίας. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία βούληση ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας» είχε γράψει νωρίτερα ο Ζελένσκι σε ένα οργισμένο tweet. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Ζελένσκι δεν φαίνεται να αναγνωρίζει πως οι ίδιες χώρες είναι που έχουν κάνει τη χώρα του «αστακό». Η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα προσφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP στο Κίεβο, η Γερμανία επιπλέον όπλα αξίας σχεδόν 700.000.000 ευρώ, η Νορβηγία αυξάνει τη στρατιωτική υποστήριξη και η Αυστραλία στέλνει το ιπτάμενο ραντάρ AWACS και 100 μέλη του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού της στη Γερμανία, από όπου θα συμβάλουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Η Μόσχα από την πλευρά της δήλωσε πως «παρακολουθεί στενά την αντιρωσική» σύνοδο και θα προστατεύσει την ασφάλειά της, ενώ ο υπουργός Αμυνας έκανε σαφές πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει παρόμοια όπλα, εάν οι ΗΠΑ προμηθεύσουν όντως με βόμβες διασποράς την Ουκρανία.