Χείμαρρος νερού καταπίνει πόλεις και χωριά μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, με τους Ουκρανούς να κατηγορούν τους Ρώσους, που αρνούνται την ευθύνη, ότι είναι πίσω από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Ο,τι περιέσωσαν από τους βομβαρδισμούς το χάνουν στις πλημμύρες. Για τους κατοίκους της περιφέρειας της Χερσώνας στην ανατολική Ουκρανία ο πόλεμος δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο. Ενας χείμαρρος νερού καταπίνει τις τελευταίες ώρες πόλεις και χωριά και οι δορυφορικές εικόνες που έρχονται στο φως αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, που συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού!
Ηδη έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Τεράστιος όγκος νερού ρέει ανεξέλεγκτα, υποχρεώνοντας τις Αρχές να προχωρήσουν σε εκκενώσεις περιοχών και τους κατοίκους τους να προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τη νέα καταστροφή. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, 80 κοινότητες κινδυνεύουν, αντιθέτως οι ρωσικές Αρχές υποστηρίζουν ότι κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα. Ομως ο διορισθείς από τους Ρώσους δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα ανακοίνωσε ότι η στάθμη των υδάτων στην πόλη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο φράγμα θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 12 μέτρα.
Κίεβο και Μόσχα προφανώς αλληλοκατηγορούνται. Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε το φράγμα για να προσπαθήσει να ανακόψει την επικείμενη αντεπίθεση την οποία ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει εδώ και μήνες με στόχο να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας τα οποία βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. «Αυτά τα Ορκ πρέπει να φύγουν πιο γρήγορα, πρέπει να τους κυνηγήσουμε! Δεν είναι ζωή αυτή! Εδώ πυροβολούν και εκεί πλημμυρίζουν!» ξεσπά μια Ουκρανή ενώ ακούγονται πυρά.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε πάντως την ευθύνη και δήλωσε ότι η Ουκρανία ήταν πίσω από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 το φράγμα θεωρήθηκε πιθανός στόχος για τη στρατηγική του σημασία. Εφοδιάζει τη δεξαμενή ψύξης για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και τροφοδοτεί τα αποθέματα νερού στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ρωσία είχε ναρκοθετήσει το φράγμα και θα το ανατίναζε για να προλάβει μια επίθεση με στόχο την ανάκτηση των κατεχόμενων νότιων και ανατολικών περιοχών της χώρας.
Ο Ζελένσκι συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας για να συζητήσει τις ζημιές, καθώς οι αξιωματούχοι προχωρούσαν στην εκκένωση δεκάδων πόλεων και χωριών στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χερσώνα κατά μήκος του ποταμού. Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν οχυρωθεί στην απέναντι όχθη, συνέχισαν να βομβαρδίζουν πλημμυρισμένους οικισμούς ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι προσπάθειες εκκένωσης, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο.
Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην καταστροφή του φράγματος, το οποίο σαμποτάρισε η ουκρανική πλευρά, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax. Οι ισχυρισμοί του Κρεμλίνου «είναι ανοησίες» απάντησε ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ολέξι Ντανίλοφ, σημειώνοντας ότι η καταστροφή του φράγματος είναι μια αποτρόπαια πράξη.
Οι μάχες έχουν εξαπλωθεί κατά μήκος των γραμμών του μετώπου τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία. Οι πλημμύρες θα αναγκάσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην άλλη πλευρά του Δνείπερου να υποχωρήσουν, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών εναντίον εδαφών που ελέγχει η Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ουκρανικού νότιου στρατού Νατάλια Χουμένιουκ στον ιστότοπο του Radio Liberty. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως «150 τόνοι λαδιού μηχανής» έπεσαν στον ποταμό Δνείπερο.
Το ρήγμα στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα προκαλεί φόβους για σημαντικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής αυτής της νότιας Ουκρανίας. Η Ουκρανία μάλιστα ερευνά την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα ως έγκλημα πολέμου και πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή ή «οικοκτονία».