Ο σεισμός ξεγύμνωσε το καθεστώς Ερντογάν, που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε στο επίπεδο της πρόληψης
Εγκλωβισμένη κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία αποκαλύπτεται πως είναι τις τελευταίες ώρες και η μέχρι πρότινος παντοκρατορία του «σουλτάνου» Ερντογάν, ο οποίος, παρά το γεγονός πως τις τελευταίες ώρες πασχίζει επικοινωνιακά να διαχειριστεί την τραγωδία, δέχεται τα βέλη της σκληρής κριτικής της αντιπολίτευσης. Το κυριότερο, όμως; Εγινε ο στόχος της οργής των πολιτών, που είδαν χιλιάδες δικούς τους ανθρώπους να χάνονται μέσα σε μια στιγμή από τον σεισμό.
Η διαχείριση της κρίσης έως και χθες αποκάλυψε στα μάτια όλων την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, αλλά έβγαλε στη φόρα και το γεγονός πως τα προηγούμενα χρόνια το καθεστώς δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε στο επίπεδο της πρόληψης.
Προφανώς, λοιπόν, ο Τούρκος πρόεδρος μάλλον δεν έπεισε κανέναν χθες, όταν, στη διάρκεια επίσκεψής του κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, στην επαρχία Καχραμανμαράς, δήλωνε πως «την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο». Οπως είπε μάλιστα στους δημοσιογράφους, «είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα (χθες) είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα, αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», ενώ ως απόπειρα διαστρέβλωσης της εφιαλτικής πραγματικότητας λογίστηκε η άποψη που εξέφρασε περί «προβοκατόρων», αναφερόμενος σε όσους παραπονιούνται για την αργή αντίδραση των Αρχών.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν δίστασε να δηλώσει πως «εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτό δεν είναι άλλο από τον Ερντογάν». Τόσο η αντιπολίτευση, πάντως, όσο και πλήθος κόσμου χθες δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την οργή τους και για τον «φόρο σεισμού» που επιβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 17.000 ανθρώπων. Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και εκτιμώνται στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ επρόκειτο να επενδυθούν στην πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν συνέβη ποτέ, διότι δεν υπήρξε κυβερνητική λογοδοσία αναφορικά με το πού πήγαν τα χρήματα αυτά.