Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα ερείπια μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου
Κάθε ώρα που περνά αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών που ανασύρονται από τα ερείπια στην Τουρκία και τη Συρία, έχοντας ξεπεράσει -ως χθες- και στις δύο χώρες τους 5.000 ανθρώπους.
Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν, ενώ για εκατοντάδες εγκλωβισμένους έχει ξεκινήσει μια μακάβρια αντίστροφη μέτρηση για το κατά πόσο θα καταφέρουν να τους απεγκλωβίσουν προτού καταλήξουν από τα τραύματά τους ή από το κρύο. Δύσκολα όμως είναι τα πράγματα και για χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι και πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας στα αυτοκίνητά τους ή σε παγκάκια και αλάνες, καθώς φοβούνται νέο σεισμό.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι πρόσθεσε πως «οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν και την αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές» εκτός από τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Κι όλα αυτά ενώ απεγνωσμένες φωνές ακούγονται μέσα από τα ερείπια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ κρίσιμες, ενώ και το SkyNews τόνιζε χθες πως τα πράγματα είναι καλύτερα για την Τουρκία σε σύγκριση με τη Συρία, που υπολείπεται σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Η δε άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και ομάδων διάσωσης συνιστά τεράστια πρόκληση, που θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις με διάφορες ομάδες ανταρτών οι οποίοι κατέχουν μέρη της επικράτειας της Συρίας.
«Η μεγαλύτερη παρηγοριά μας είναι ότι έχουν διασωθεί από τα συντρίμμια περίπου 8.000 συμπολίτες μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες που επλήγησαν. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της δημοκρατίας μας, αλλά και στη γεωγραφία μας και στον κόσμο» είπε.
Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά των συνόρων το ήδη κατεστραμμένο από τον πόλεμο Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, ξεκίνησε χθες να θάβει τους νεκρούς του και να προσεύχεται για τους ζωντανούς που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Σε μια δυσοίωνη εκτίμηση, ο ΠΟΥ έκανε λόγο για 23.000.000 σεισμοπλήκτους, ανάμεσά τους και 1.400.000 παιδιά.
Αχτίδα ελπίδας μπροστά στον ζόφο αποτέλεσε η αμεσότητα της διεθνούς κοινότητας στην αποστολή βοήθειας. Ομάδες διασωστών, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προσγειώνονται από χθες κυρίως στις τουρκικές επαρχίες. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ε.Ε., μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ιατρικό προσωπικό από 21 ευρωπαϊκές χώρες.
Συνολικά περισσότεροι από 1.200 διασώστες και 70 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Εντεκα ομάδες βρέθηκαν χθες επί του πεδίου και οι υπόλοιπες αναμένονται σύντομα. Οσον αφορά τη Συρία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ε.Ε. «είναι ασφαλώς ο κυριότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας» και βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της, χρηματοδοτώντας οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Ανθρωπιστικές ανάγκες
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισαν χθες πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες της Συρίας είναι μεγαλύτερες μετά τον μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια, διαβεβαίωσε πως θα διανεμηθεί «σε όλους τους Σύρους» που τη χρειάζονται, «σε όλη την επικράτεια», μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του.
Εύγε! Η Εκκλησία στέλνει βοήθεια στους σεισμοπαθείς
Τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας αποφάσισε χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρία της για τον μήνα Φεβρουάριο η ΔΙΣ εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη της για τη σεισμική καταστροφή η οποία έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και έχει προκαλέσει τον βίαιο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ενώ έχει οδηγήσει αναρίθμητο πλήθος σε εμπερίστατη κατάσταση δοκιμασίας.
Η Σύνοδος αποφάσισε, λοιπόν, να αποστείλει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος -ως πρόεδρός της- επιστολές συμπαράστασης τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη όσο και στους προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.
Επίσης αποφάσισε να διοργανώσει άμεσα πανστρατιά αγάπης και έμπρακτης συμπαράστασης προς τους πληγέντες μέσω της συγκέντρωσης υλικής βοήθειας σε συνεργασία πάντοτε με τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, τις διπλωματικές Αρχές, αλλά και τις πληγείσες αδελφές Εκκλησίες. Επιπλέον, η ΔΙΣ συνεχάρη τους τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης, Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, Ξάνθης Παντελεήμονα, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο και Κομοτηνής Παντελεήμονα, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωσή τους χθες κάλεσαν τους πιστούς να συμπαρασταθούν στους γείτονές μας που ζουν αυτή την τραγωδία, να παραμερίσουν κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητας, να εντείνουν τις προσευχές τους στον Θεό, ώστε να ανακουφίσει τον πόνο των πληγέντων από την απώλεια των συγγενών τους, καθώς και να συγκεντρώσουν τρόφιμα και νερό.
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις αρχιερείς σε κοινή τους δήλωση απηύθυναν έκκληση στους χριστιανούς των επαρχιών τους και τους κάλεσαν να εκδηλώσουν το ευαγγελικό τους καθήκον και την ενεργή συμπαράστασή τους στους πληγέντες από τον φονικό σεισμό. Μάλιστα, ζήτησαν την αρωγή όσων χριστιανών μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένων νερών και, βέβαια, φαρμάκων, τα οποία θα στείλουν στις πληγείσες περιοχές.