Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε στο G20 σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Να πιέσει τον Πούτιν να σταματήσει την κλιμάκωση ζήτησε ο Μακρόν από τον Σι Τζινπίνγκ. Σημαντική συνάντηση και Λαβρόφ – Γκουτέρες
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδηγεί σε αδιέξοδο κυβερνήσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, αναζητούνται επειγόντως διέξοδοι από το σκοτεινό τούνελ στο οποίο έχει μπει ολόκληρη η Ευρώπη. Ενας πόλεμος που μέχρι στιγμής δεν έχει νικητές, παρά μόνο ηττημένους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε στο G20 σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς». Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «μετατρέψει το κρύο σε όπλο ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους», βομβαρδίζοντας βασικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Οι προτάσεις της Ουκρανίας για ειρηνευτική συμφωνία περιλαμβάνουν πυρηνική, ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων, την εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την παύση των εχθροπραξιών, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, τον τερματισμό της οικοκτονίας, την αποτροπή κλιμάκωσης και βέβαια το τέλος του πολέμου.
Το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου του G20 αναγνωρίζει τις επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία», χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» η προσφυγή ή η απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητείται να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.
Σημαντική για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης ήταν και η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου, συνάντηση που έγινε λίγες ημέρες προτού λήξει η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία συνήφθη τον Ιούλιο. Αυτή πρόκειται να λήξει στις 19 Νοεμβρίου και η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν αν θα παρατείνει τη συμμετοχή της. Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις και να μη συναντηθεί με τον Λαβρόφ. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη Σύνοδο του G20 για να πείσουμε τους εταίρους μας να ασκήσουν περισσότερη πίεση στη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παρέμβει στον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να πειστεί να σταματήσει την «κλιμάκωση» στον πόλεμο στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Σι Τζινπίνγκ -σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ- εξέφρασε την «υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μεσολάβησης», ειδικά αυτές του Εμανουέλ Μακρόν, και «επανέλαβε τη σθεναρή αντίθεσή του στη χρήση ατομικών όπλων» από τη Ρωσία.
Ο Μακρόν κάλεσε τον Σι οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια σταθερότητα είναι επίσης προς το συμφέρον της Κίνας.