Τη δήλωση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Νουρής. Το θέμα ανέδειξε η εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου
Άνω κάτω είναι η κυπριακή κυβέρνηση μετά τη χθεσινή «βόμβα» που πυροδότησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος αποκάλυψε πως 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα έχουν εντοπιστεί το τελευταίο δωδεκάμηνο θετικοί στον ιό του HIV και άλλοι 800 διαγνώστηκαν με φυματίωση.
Η είδηση αυτή μοιραία προκαλεί συνειρμούς και γεννά ερωτήματα: Αν στην Κύπρο των λίγων χιλιάδων προσφύγων οι δομές έχουν μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, τότε στην Ελλάδα που φιλοξενούμε πολλαπλάσιο αριθμό προσφύγων/μεταναστών έχει διαπιστωθεί αντίστοιχο πρόβλημα; Εχει προγραμματίσει το αρμόδιο υπουργείο αντίστοιχους ελέγχους ή περνά μια τόσο ανησυχητική κατάσταση στο… ντούκου;
Όπως ήταν λογικό, η αποκάλυψη του κ. Νουρή, η οποία έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ, προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση του υπουργείου Υγείας αλλά και των υγειονομικών Αρχών της Κύπρου, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος, αλλά και να διαφανεί πώς προέκυψε αυτός ο -τρομακτικός- αριθμός κρουσμάτων φυματίωσης και HIV.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ζήτησε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για λάθος στοιχεία που δόθηκαν στον υπουργό ή εάν πρόκειται για νέα περιστατικά, τα οποία εντοπίστηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα στοιχεία αυτά δεν είχαν σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας έως αργά χθες το απόγευμα.
Αντί συγκεκριμένης θεσμικής απάντησης, το υπουργείο Εσωτερικών επανήλθε με μια λιτή ανακοίνωση, πετώντας επί της ουσίας την μπάλα στην εξέδρα και κάνοντας λόγο για λαθεμένη αναπαραγωγή των δηλώσεων Νουρή.
Τεστ Mantoux
«Το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να διευκρινίσει ότι ούτε 1.100 περιστατικά με HIV διαβιούν σήμερα στο Κέντρο ούτε 800 ασθενείς με φυματίωση» ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «αυτό που ο υπουργός υπερτόνισε στη συνέντευξή του ήταν πως «παρά την αύξηση των περιστατικών, είτε σε θετικούς HIV ασθενείς είτε σε θετικούς στο τεστ Mantoux για τη φυματίωση, όλα τα περιστατικά έχουν ελεγχθεί και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Ειδικότερα, για τους τους τρομακτικούς αριθμούς που αναφέρθηκαν το υπουργείο Εσωτερικών τόνισε πως «αυτοί προέκυψαν μέσα από την πληροφόρηση από το κέντρο και οι οποίοι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αποτελούν αριθμούς που αφορούν μεγαλύτερη χρονικά περίοδο, γι’ αυτό και θα υπάρξει επανέλεγχος».
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που εξασφάλισε το Alphanews.live, αυτός ο αριθμός με βάση τα επίσημα στοιχεία τα οποία κατέχουν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το αναλυτικό ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά πως από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι και το καλοκαίρι του 2022 είχαν καταγραφεί επίσημα και λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή περίπου 1.650 άτομα, από τα οποία περίπου το 50% ή το 60% ήταν μετανάστες από τρίτες χώρες και το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε Κύπριους πολίτες.