Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία μετά την επίθεση με drones στον στόλο της. Για προφάσεις κάνει λόγο το Κίεβο. ΝΑΤΟ και Ε.Ε. καλούν τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της
Νέα τροπή στον πόλεμο και στην κρίση δίνει η διακοπή της συμφωνίας για τα σιτηρά, με τη Ρωσία να αναστέλλει τη συμμετοχή της, βάζοντας και πάλι στο κάδρο της παγκόσμιας ανησυχίας την επισιτιστική κρίση.
Η Μόσχα δικαιολογεί την κίνησή της υποστηρίζοντας πως Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drones στον στόλο του πολεμικού ναυτικού της, ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η αναστολή είναι επ’ αόριστον και ότι οι εκπρόσωποί της στο συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη έλαβαν σχετικές οδηγίες.
Σε απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ψευδείς προφάσεις για να μπλοκάρει τον διάδρομο σιτηρών και ότι η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να διασπάσει τη συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ένα ψευδές πρόσχημα για να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. «Καλώ όλα τα κράτη να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πρόκλησης πείνας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις της» έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο twitter.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει με προορισμό την Αιθιοπία, όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».
Η κίνηση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι διεξήγαγε επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοιχτά της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, χρησιμοποιώντας εννέα αερομεταφερόμενα drones και επτά μη επανδρωμένα πλοία, κάτι που το Κίεβο αρνείται.
Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβοσίτου, ηλιελαίου, βρόμης, ελαιοκράμβης και σόγιας. Η συμφωνία έχει διάρκεια 120 ημερών, δηλαδή αναμενόταν να εκπνεύσει στα μέσα Νοεμβρίου. Σε μια πρώτη αντίδραση, εκπρόσωπος του ΟΗΕ -ο οποίος διαμεσολάβησε για τη συμφωνία- ανέφερε ότι ο οργανισμός βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις ρωσικές Αρχές.
H αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά έχει θέσει επί ποδός τις αγορές αλλά και τις κυβερνήσεις που φοβούνται το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης παράλληλα με την ενεργειακή.
Οι παραγγελίες σιτηρών είχαν ήδη εξαντληθεί λόγω των ανησυχιών ότι η συμφωνία θα λήξει και η Ουκρανία είχε επίσης εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη συσσώρευση πλοίων που περιμένουν για επιθεώρηση ως μέρος της συμφωνίας. Ενώ οι τιμές των σιτηρών μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, η υψηλή τιμή του δολαρίου έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων σε πολλές χώρες, με τους εισαγωγείς να δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν πληρωμές και αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 9.000.000 τόνοι εμπορευμάτων έχουν φύγει από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τότε που απέπλευσε το πρώτο πλοίο την 1η Αυγούστου. Την επίσημη τοποθέτηση της Ρωσίας στις φήμες για αποχώρησή της από τον μηχανισμό για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών αναμένει η Τουρκία. «Η Τουρκία δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από τη Ρωσία για την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας» δήλωσε μια πηγή ασφαλείας της γειτονικής χώρας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια και η Αγκυρα είναι ένας από τους εγγυητές για την τήρηση της συμφωνίας, μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη.
Νωρίτερα, η Πολωνία ανέφερε ότι η ίδια και οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής. Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.
Η Ε.Ε. προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Μπορέλ προσθέτει ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Και το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία.
«Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤO.