Ο Ρώσος πρόεδρος, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ, μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για χρήση πυρηνικών
Την τακτική της κλιμάκωσης επιλέγει ο Βλαντιμίρ Πούτιν επτά μήνες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, επιστρατεύοντας 300.000 εφέδρους και απειλώντας με προσφυγή στα πυρηνικά όπλα. Ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε την Τετάρτη μερική επιστράτευση στη Ρωσία (κάτι που προκάλεσε διαδηλώσεις πολιτών), επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Μόσχας να μεταχειριστεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ώστε να προστατευτεί.
Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του από τη ρωσική τηλεόραση ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουάσινγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός.
«Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία. Εχει αρχίσει έναν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευτεί» είπε και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε πολλά όπλα για να απαντήσουμε, και δεν πρόκειται για μπλόφα».
Ανακοίνωσε, επίσης, όπως αναμενόταν, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντόνετσκ, στο Λουχάνσκ, στη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς» πρόσθεσε. Αφού το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προβλέπει την προσφυγή στο πυρηνικό όπλο αν το ρωσικό έδαφος δεχθεί επίθεση, οι προς προσάρτηση περιοχές θα αποτελούν στα μάτια του Κρεμλίνου ρωσικό έδαφος, ακόμη και αν κανένας στον κόσμο δεν θα έχει αναγνωρίσει τέτοια σύνορα. Είναι ενδεικτικό ότι η επικεφαλής του ρωσικού δικτύου RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν έγραφε στο twitter ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι «ή ο προθάλαμος της επικείμενης νίκης μας ή του πυρηνικού πολέμου».
Η μερική επιστράτευση που κηρύχθηκε από τον Πούτιν αφορά 300.000 εφέδρους, κυρίως άτομα που διαθέτουν κάποια στρατιωτική πείρα. Δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα, την ώρα που στο μέτωπο του πολέμου βρίσκονται οι πλέον έμπειρες στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, υφιστάμενες βαριές απώλειες.
Οι ρωσικές Αρχές έχουν υποσχεθεί ότι οι φοιτητές και οι κληρωτοί θα εξαιρεθούν από την επιστράτευση στο πολεμικό μέτωπο. Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε ακόμη εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί απορρόφηση των φιλόρωσων αυτονομιστών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.