Προτείνει να κοπούν επιδόματα και μέτρα στήριξης, ώστε οι καταναλωτές να υποχρεωθούν να κάνουν οικονομία
Πρόταση-σοκ από ομάδα εργασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτείνει να περάσει αυτούσιος ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της Ευρώπης! Τη στιγμή που οι πολίτες γονατίζουν υπό το βάρος του αυξημένου κόστους ενέργειας, οι… ειδήμονες του ΔΝΤ επιδίδονται σε ένα ακόμα ρεσιτάλ αναλγησίας.
Δεν έφθαναν οι αντιλαϊκές και καταστροφικές για την οικονομία συνταγές, που επέβαλε το Ταμείο στην Ελλάδα και αρκετές ακόμα χώρες, τώρα καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να μετακυλίσουν στους καταναλωτές, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις την αύξηση του κόστους στην ενέργεια, συστήνοντας τον τερματισμό των οριζόντιων μέτρων στήριξης και την απόδοση επιδοτήσεων μόνο στις ευάλωτες μονάδες.
Η ομάδα εργασίας του ΔΝΤ που συνέταξε τη μελέτη με τίτλο «Surging Energy Prices in Europe in the Aftermath of the War: How to Support the Vulnerable and Speed up the Transition Away from Fossil Fuels» υποστηρίζει ότι η «συνταγή» που ακολούθησαν έως τώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια (μείωση φόρων, πλαφόν στις τιμές, μείωση φόρων) δεν αποδείχθηκε αποδοτική. Γι’ αυτό προτείνουν στην Ευρώπη να αλλάξει άμεσα ρότα και να στείλει τον ενεργειακό λογαριασμό απευθείας στους καταναλωτές.
«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιτρέψουν η πλήρης αύξηση του κόστους των καυσίμων να μετακυλιστεί στους τελικούς χρήστες, ώστε οι τελευταίοι να έχουν κίνητρο για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να σταματήσουν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη μελέτη του ΔΝΤ.
Η ομάδα εργασίας εισηγείται στις κυβερνήσεις να μετατοπίσουν τις παρεμβάσεις τους από τα μέτρα στήριξης ευρείας βάσης σε στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης, όπως τα επιδόματα σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα που υποφέρουν περισσότερο από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.
Οπως σημειώνουν οι συγγραφείς, τα προσωρινά μέτρα που περιορίζουν τις αυξήσεις των τιμών είναι αποδεκτή απάντηση για ένα βραχύβιο σοκ σε χώρες με άφθονο δημοσιονομικό χώρο. Ομως, η ενεργειακή κρίση δεν θα είναι ούτε βραχύβια ούτε θα περιορίζεται στις πλούσιες δημοσιονομικά χώρες, και απαιτεί προσαρμογή όλων σε ένα νέο περιβάλλον, με μικρότερη και πιο πράσινη κατανάλωση ενέργειας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σε Ελλάδα, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία και Εσθονία η πλήρης κάλυψη των ενεργειακών αυξήσεων στα νοικοκυριά που αποτελούν το 20% των χαμηλότερων εισοδημάτων θα στοίχιζε στις κυβερνήσεις πάνω από 0,5% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, στην ιδανική περίπτωση, η στήριξη θα πρέπει να έχει τη μορφή προσωρινής ενίσχυσης ρευστότητας και να θέτει ως όρο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.