Οι Σκανδιναβοί εξέφρασαν επίσημα πρόθεση ένταξης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Σουηδία
Η Φινλανδία εξέφρασε και επίσημα την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. «Είναι μια ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει» δήλωσε ο Νιινίστο, ενώ, από την πλευρά της, και η Μάριν τόνισε ότι είναι «ιστορική η απόφαση» της χώρας. «Ελπίζουμε ότι το Κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών την απόφαση για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θα βασιστεί σε μια ξεκάθαρη εντολή» δήλωσε η Μάριν.
Την ίδια ώρα, βέβαια, τις ενστάσεις της συνέχιζε να εκφράζει η Αγκυρα, με μια «ναι μεν αλλά» ρητορική, από την οποία φυσικά και αποζητά να αποκομίσει οφέλη για την ίδια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της γειτονικής της χώρας, ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK» και ως εκ τούτου ο ίδιος διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.
Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν, ως άριστος γνώστης των τακτικών του «ανατολίτικου παζαριού», θέλει να πουλήσει όσο το δυνατόν πιο ακριβά τη θετική του ψήφο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Η Τουρκία θέτει μάλιστα εκβιαστικά όρους: να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφάλειας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Να εγκριθεί η πώληση και αναβάθμιση F-16, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ασφάλειας μεταξύ Τουρκίας – ΝΑΤΟ για τους Κούρδους και όλα τα θέματα ασφαλείας που έχουν προκύψει, να επιτρέψουν οι ΗΠΑ τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα εδάφη της ΒΑ Συρίας και να μην εξαιρεθούν τα εδάφη της ΒΑ Συρίας από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σε σχέση με την υποστήριξη της Σουηδίας προς το PΚΚ. H Τουρκία επιδίδεται σε σκληρό παζάρι, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη-μέλη. Ο Τσαβούσογλου, μάλιστα, φάνηκε διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει εν τέλει την ένταξη των δύο χωρών. «Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Αγκυρα, κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει τη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σημειώνοντας:
«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες… Οταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε». Την εκτίμησή του ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας θα καμφθούν εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.