Όσα (δεν) είπε χθες ο Ρώσος πρόεδρος κατά την παρέλαση για την επέτειο των 77 χρόνων από την Ημέρα της Νίκης
Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία χρωστά στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει» έγραφε ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ αναφερόμενος στο τσάκισμα του ναζιστικού τέρατος από τις στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΣΣΔ.
Η 9η Μαΐου 1945 έμελλε να περάσει στην Ιστορία ως η ημέρα της άνευ όρων παράδοσης των χιτλερικών δυνάμεων. Χθες όμως, 77 χρόνια μετά, ο εφιάλτης του πολέμου στοιχειώνει ξανά την Ευρώπη – εφιάλτης για έναν πόλεμο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τερματιστεί και με τι συνέπειες για τον κόσμο.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και χθες πραγματοποιήθηκε η μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με τη Δύση να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα κάθε λεπτομέρεια, κυρίως, όμως, να περιμένει να ακούσει τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία στο πλαίσιο της παράνομης εισβολής της στη χώρα.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος με την ομιλία του δεν έβγαλε κάποια… είδηση, δεν είχε κάποια νίκη για να ανακοινώσει και η 11λεπτη ομιλία του ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για όσα… δεν είπε!
Είναι χαρακτηριστικό πως δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν έκανε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε και κάποια ένδειξη για το πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση.
Δεν υπήρξε, επίσης, καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ συνεχίζουν να αψηφούν την επίθεση της Ρωσίας.
Αυτό που έκανε, ωστόσο, ο Πούτιν ήταν να επικαλεστεί τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παροτρύνοντας τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, ενώ βέβαια αναγνώρισε τις θυσίες, το κόστος, δηλαδή, σε ζωές Ρώσων στρατιωτών στα πεδία των μαχών.
«Ο θάνατος καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος» δήλωσε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, πως το κράτος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Ακολούθως, ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τοποθέτησε κόκκινα γαρίφαλα στα μνημεία προς τιμήν των σοβιετικών ηρωικών πόλεων που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του Χίτλερ.
Σε αυτές περιλαμβάνονταν το Κίεβο και η Οδησσός – μία υπενθύμιση των τεράστιων απωλειών που υπέστησαν οι Ουκρανοί, όπως και οι Ρώσοι, στον πόλεμο.