Η επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε μήνυμα στον Νότο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης
Τον παλιό «ΔΝΤαρχικό» της εαυτό θυμήθηκε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σαν… Γερμανίδα, αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οικονομικά στην Ευρωπαϊκή Eνωση λόγω της πανδημίας. Τι είπε; Αυτό που ουσιαστικά λένε – και στο οποίο επιμένουν οι Γερμανοί. «Θα πρέπει να αποπληρωθούν όλα τα κορoνοχρέη των κρατών-μελών, είναι μια αναγκαιότητα. Όπως εξοφλείται ένα προσωπικό χρέος, έτσι εξοφλείται και ένα κρατικό χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στέλνοντας σαφές μήνυμα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία που το ζητούν πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλαρότητας! Τι σημαίνει πιο απλά αυτό; Το επόμενο διάστημα κι ενώ όλοι θα περίμεναν να επικρατήσει επιτέλους η λογική και το ευρω-καράβι να στρίψει αλλιώς το τιμόνι ώστε να αποφύγει τον ύφαλο μιας νέας κρίσης, το Βερολίνο και τα κέντρα εξουσίας της Ε.Ε. δεν πρόκειται να λυπηθούν τους φτωχότερους εταίρους τους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους του France Inter, η κυρία Λαγκάρντ είπε βέβαια, προτού περάσει στο… ζουμί, πως τάσσεται γενικά υπέρ μιας πιο ευέλικτης «ερμηνείας» του συμφώνου σταθερότητας για το έλλειμμα και το χρέος, μετά το 2023.
«Η Ευρώπη θα μπορούσε να εστιάσει περισσότερο την προσοχή της στις μεθόδους ερμηνείας των κανόνων» σχολίασε σχετικά με τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τους κανόνες που καθορίζουν το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 60% για τις χώρες της ευρωζώνης, θυμίζοντας ότι αυτοί συμπεριλήφθηκαν στις συνθήκες της Ε.Ε. Εντούτοις, τόνισε πως «ναι, μετά το 2023, όταν το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, που ανεστάλη σήμερα λόγω της πανδημίας, θα επανέλθει σε ισχύ, οι κανόνες αυτοί θα επανέλθουν, αλλά σίγουρα δεν θα είναι οι ίδιοι κανόνες».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει προειδοποιήσει άλλωστε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε ρεαλιστικά θεμελιώδεις αλλαγές στα κριτήρια χρέους και ελλείμματος, για τις οποίες θα χρειαζόταν τροποποίηση των συνθηκών».
Η θέση αυτή προμηνύει δύσκολες συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό λε Μερ να θεωρεί από την πλευρά του «παρωχημένο» τον κανόνα για το 60% του δημόσιου χρέους.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θέλει να επανεξετάσει το δημοσιονομικό πλαίσιο, πιστεύοντας ότι «το ερώτημα δεν είναι πλέον υπέρ ή κατά του 3%, αλλά είναι ξεπερασμένο».