Προαιρετική η μάσκα από τις 27 του μήνα, χωρίς πιστοποιητικό στα νυχτερινά μαγαζιά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελβετία
Το τέλος των περισσότερων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δείχνοντας ιδιαίτερα αισιόδοξος πως το τέλος του νέου κορονοϊού πλησιάζει.
Ο Τζόνσον ανακοίνωσε το τέλος της ισχύος του βασικού κορμού των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα και παράλληλα το τέλος της απομόνωσης για τα περιστατικά του Covid-19 από τον Μάρτιο. Από τις 27 Ιανουαρίου η χρήση μάσκας δεν θα είναι νομικά υποχρεωτική, η εξ αποστάσεως εργασία δεν θα συνιστάται επισήμως και το υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα επιβάλλεται πλέον για την πρόσβαση σε νυχτερινά καταστήματα και στις μεγάλες συναθροίσεις, όπως έκανε γνωστό ο Τζόνσον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η Ελβετία αποφάσισε χθες πως οι εμβολιασμένοι κατά του Covid ή οι άνθρωποι που έχουν θεραπευτεί από τη νόσο δεν θα χρειάζεται στο εξής να παρουσιάσουν ένα τεστ για να εισέλθουν στη χώρα.
Την ίδια ώρα πάντως, κι ενόσω οι ανακοινώσεις έδωσαν μια πνοή αισιοδοξίας στους Βρετανούς, ο Τζόνσον παλεύει για να διασώσει τη θέση του μετά την εξέγερση που έχουν προκαλέσει στις τάξεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος τα πάρτι κατά παραβίαση των μέτρων του lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ. Συντηρητικός βουλευτής άφησε τους Τόρις, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ανίκανη να προσφέρει στους πολίτες αυτό που αξίζουν, και προσχώρησε στο Εργατικό Κόμμα, ενώ εννέα βουλευτές των Συντηρητικών υπέβαλαν χθες επιστολές δυσπιστίας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την «Telegraph». Πάντως, ο Τζόνσον έκανε σαφές στο Κοινοβούλιο πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.
«Κάθε εβδομάδα ο πρωθυπουργός προσφέρει παράλογες και ειλικρινά μη πιστευτές δικαιολογίες για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και κάθε εβδομάδα αυτές καταρρέουν» δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.
Ο Στάρμερ, που χαιρέτισε την αποσκίρτηση του βουλευτή Κρίστιαν Γουέικφορντ, ο οποίος εγκατέλειψε τους Συντηρητικούς του Τζόνσον για να ενταχθεί στις τάξεις των Εργατικών, ρώτησε τον Τζόνσον εάν ένας πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση που παραπλάνησε το Κοινοβούλιο. Ερωτηθείς άμεσα εάν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον δήλωσε: «Όχι».
Πάντως, ο Τζόνσον μπορεί να αποπεμφθεί εάν το 15% των βουλευτών (54 από τους 360) του Συντηρητικού Κόμματος συντάξει επιστολές που ζητούν τη διενέργεια διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης, εκκινώντας έτσι τις απαραίτητες διαδικασίες.