Νοτιοαφρικανική θυγατρική της εταιρίας οπλικών συστημάτων Hensoldt πίσω από την κατασκευή του τουρκικού drone
Τις στενές σχέσεις… αγάπης Γερμανίας και Τουρκίας ήρθε να επαναβεβαιώσει ουσιαστικά χθες αποκάλυψη του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, που ανέφερε πως πίσω από τους ερντογανικούς εξοπλιστικούς «παλικαρισμούς» κρύβεται γερμανικός δάκτυλος.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό πως μια νοτιοαφρικανική θυγατρική της γερμανικής εταιρίας οπλικών συστημάτων Hensoldt βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του τουρκικού drone Bayraktar TB2, για το οποίο συχνά πυκνά στις δημόσιες δηλώσεις του κομπάζει ο «σουλτάνος».
«Η Τουρκία μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο σε αυτήν την τεχνολογία. Καμία ανθρώπινη δύναμη δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει» είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση του drone και ο τεχνικός διευθυντής της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρίας Baykar, ενώ, όπως τόνιζε στο ρεπορτάζ του το ZDF, το υπερεξελιγμένο όπλο χρησιμοποιήθηκε στο πεδίο των μαχών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πόλεμος κατά τον οποίο οι Αζέροι χρησιμοποίησαν -ως σύμμαχοι των Τούρκων- το Bayraktar TB2 και αναλυτές λένε πως αυτό τους βοήθησε τελικά να επικρατήσουν.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε με ακρίβεια σχεδόν 900 στόχους στην Αρμενία και προκάλεσε ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων. Από τότε δε -μετά την επιχειρησιακή… διαφήμιση- έχουν εκτιναχθεί και οι πωλήσεις του, μια και ήδη το χρησιμοποιούν εννέα χώρες, ενώ άλλες 11 επιθυμούν να το εντάξουν στο οπλοστάσιό τους.
Άκρως επικριτικός για τον γερμανικό δάκτυλο στην υπόθεση αυτή εμφανίστηκε, πάντως, ο ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου Αντρέας Σούλερ, που τόνισε πως «εξασφαλίζονται κέρδη από πολεμικές συγκρούσεις». Συμπλήρωσε δε πως «αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γερμανική εξωτερική πολιτική», τονίζοντας συγχρόνως: «Πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε τη χρήση της γερμανικής τεχνολογίας σε αποστολές drones που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».
Δίχως να μασά τα λόγια του, ο Σούλερ κάλεσε τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς, η οποία έχει υποσχεθεί να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων, να πάρει άμεσα θέση και να απαγορεύσει τέτοιου είδους συναλλαγές. Είπε, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση έχει πλέον την ευκαιρία να τερματίσει τις δυνατότητες παράκαμψης των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για τις εξαγωγές όπλων μέσω νέου νόμου για τον έλεγχό τους».