Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας
Στην Ελλάδα έχει σπουδάσει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, ο οποίος εξελέγη νωρίς χθες το απόγευμα από τους επισκόπους της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ η ενθρόνισή του θα τελεστεί σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα. Ο μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος εξελέγη 46ος Πατριάρχης Σερβίας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ορθοδοξία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εκλογή του Πατριάρχη γίνεται με κλήρωση. Οι επίσκοποι ψηφίζουν, ώστε να καταρτιστεί το τριπρόσωπο -οι τρεις αρχιερείς, δηλαδή, με τις περισσότερες ψήφους- κι αμέσως μετά τα ονόματα αυτά τοποθετούνται σε φακέλους και ακολουθεί η κλήρωση. Στο τριπρόσωπο βρέθηκαν οι επίσκοποι Μπάτσκας Ειρηναίος, Μπάνια Λούκα Εφραίμ και ο μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος, ο οποίος τελικά εξελέγη.
Τον φάκελο με το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας τράβηξε ο αρχιμανδρίτης Ματθαίος από τη Μητρόπολη Μπρανιτσέβου. Η διαδικασία της εκλογής έλαβε χώρα στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα και όχι στο Πατριαρχικό Μέγαρο, ως συνήθως, ώστε να μπορέσουν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και για να τιμηθεί με αυτό τον τρόπο ο μακαριστός Ειρηναίος, ο οποίος έχει ταφεί εκεί.
Ο νέος προκαθήμενος κ. Πορφύριος γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου Βελιγραδίου και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, από την οποία αποφοίτησε το 1987. Στη συνέχεια αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές, γι’ αυτό γνωρίζει πολύ καλά ελληνικά. Το 2004, εξάλλου, ανακηρύχθηκε και διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μοναχός εκάρη στη Μονή Ντέτσανι και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στη Μονή Κόβιλι.
Στις 14 Μαΐου 1999 η Ιερά Σύνοδος των επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τον εξέλεξε βοηθό επίσκοπο Τζέγκαρ στην Επισκοπή Μπάτσκας και στις 24 Μαΐου 2014 μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας. Παράλληλα, μιλά αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά, ενώ άνθρωποι που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για ένα πρόσωπο δυναμικό, σοβαρό, με εκκλησιαστικό φρόνημα, ήθος και αποφασιστικότητα, χαρίσματα τα οποία απαιτούνται για την ισορροπία στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα Βαλκάνια με τη Μητέρα Εκκλησία.
Η εκλογή του νέου Πατριάρχη βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης της Σερβίας και ειδικότερα του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, άλλωστε, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος παρακολούθησε στενά τη διαδικασία, ενώ στόχος του είναι να διατηρηθεί η στενή συνεργασία μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Πολιτείας.