Ακόμη και στο Παρίσι από τις 21.00 έως τις 06.00 το πρωί δεν θα κουνιέται… φύλλο, ενώ δεν αποκλείονται νέα μέτρα
Από τη Θεανώ Καρούτα
Πιο αυστηρά μέτρα παίρνουν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις της Ευρώπης στην ύστατη προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, την ώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση είναι σε πολλές περιπτώσεις χειρότερη από την περασμένη άνοιξη. Χθες βράδυ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 ως τις 06.00 σε εννέα πόλεις, του Παρισιού συμπεριλαμβανομένου, ενώ δεν απέκλεισε και νέα μέτρα προσεχώς.
Στη Γερμανία τη διεύρυνση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης επιδιώκει να επιβάλει το Βερολίνο για τις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, εφαρμόζοντας μάλιστα νέο όριο «συναγερμού». Το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει τεθεί σε διαβούλευση με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων. «Θέλουμε να επιστρέψουμε σε αριθμούς που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για μια «δύσκολη διαβούλευση, εν όψει χειμώνα».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει «να βελτιώσει» τα μέτρα βοήθειας για τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού, καθώς εκτιμάται ότι και κατά τους επόμενους μήνες πολλές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να υπολειτουργούν. Στα σχολεία οι μαθητές καλούνται να έχουν μαζί τους ζεστά ρούχα, γάντια και κουβέρτες έτσι ώστε οι αίθουσες να αερίζονται καλά κάθε 20 λεπτά για να αποτραπεί η διάδοση του κορονοϊού. Τα παράθυρα θα μένουν ανοιχτά για πέντε λεπτά ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρότι οι θερμοκρασίες στη Γερμανία πέφτουν ακόμη και υπό το μηδέν.
Στην Ισπανία κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα και για 15 ημέρες μπαρ και εστιατόρια στην περιφέρεια της Καταλονίας, μέτρο που ακολουθεί τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας. Και η κυβέρνηση της Ρουμανίας υιοθέτησε νέους περιορισμούς ανακοινώνοντας ότι παρατείνει την κατάσταση συναγερμού στη χώρα ως τα μέσα Νοεμβρίου. Από σήμερα απαγορεύονται ιδιωτικές εκδηλώσεις, γάμοι και βαφτίσεις.
Αυστηρούς περιορισμούς, τους αυστηρότερους που έχουν επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές του καλοκαιριού, επέβαλε και η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, κλείνοντας από αύριο για δύο εβδομάδες τα σχολεία και για τέσσερις τα εστιατόρια και τις παμπ. Στο Λονδίνο γενικό lockdown ζητεί μετ’ επιτάσεως το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι για την ώρα δεν προσανατολίζεται σε κάτι τέτοιο.