Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι χρηματοδοτεί «εγκληματίες χάκερ», ενώ κλείνει το προξενείο στο Χιούστον
Από τη Θεανώ Καρούτα
Μετά το ακανθώδες θέμα των εμπορικών σχέσεων και τον λεκτικό πόλεμο τον οποίο πυροδότησε η διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι αντεγκλήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πέρασαν στο τερέν του κυβερνοχώρου.
Χθες έγινε γνωστό ότι η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο πως χρηματοδοτεί «εγκληματίες χάκερ» για κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρίες βιοτεχνολογίας και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες διεξάγουν έρευνες για τον κορονοϊό. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε βαριές κατηγορίες σε δύο Κινέζους πρώην φοιτητές μηχανικής, ισχυριζόμενο ότι την τελευταία δεκαετία χάκαραν κατασκευαστές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, φαρμακευτικές και εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού τόσο για προσωπικό όφελος, όσο και για λογαριασμό του κινεζικού υπουργείου Ασφαλείας (MSS), που είναι στην ουσία η κατασκοπευτική υπηρεσία της Κίνας.
Οι αμερικανικές Αρχές εκτιμούν ότι οι δύο Κινέζοι υποστηρίζονταν ενεργά από αξιωματικό της MSS και ως εκ τούτου η δικογραφία εις βάρος του Λι Σιαογιού και του Ντονγκ Τζιαζί είναι βαρύτατη, περιλαμβάνοντας κατηγορίες για 11 αδικήματα, μεταξύ των οποίων για κατασκοπεία, χακάρισμα υπολογιστών, κλοπή εμπορικών μυστικών, αλλά και στοχοποίηση αντιφρονούντων σε ΗΠΑ, Κίνα και Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άντρες «αναζητούσαν αδυναμίες σε δίκτυα εταιριών, γνωστών για τις έρευνές τους σε εμβόλια και θεραπείες κατά του κορονοϊού». Οι εταιρείες που στοχοποιήθηκαν δεν κατονομάζονται, ωστόσο αναφέρεται ότι βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στο Μέριλαντ, στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, στο Τέξας, στη Βιρτζίνια και τη Μασαχουσέτη. Οπως σημειώνει η «Washington Post», περίπου το 80% των ενταλμάτων για οικονομική κατασκοπεία στις ΗΠΑ συνδέει τις πρακτικές αυτές με συμφέροντα του κινεζικού κράτους «και υπάρχει τουλάχιστον μια σύνδεση με την Κίνα στο 60% αυτών των υποθέσεων». «Δεν έχουμε κυβερνοπρόβλημα. Έχουμε πρόβλημα με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα» σχολίασε γνώστης του αντικειμένου.
Λίγες ώρες αργότερα η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητήσει το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον ήρθε να καταδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν ανέφερε τον λόγο για τον οποίο προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, την οποία η σινική διπλωματία χαρακτήρισε «εξωφρενική, εσφαλμένη και άνευ προηγουμένου». Το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως εάν δεν ανακληθεί η μονομερής απόφαση, τότε θα υπάρξει αντίδραση με σκληρά αντίμετρα. Το μόνο που έγινε γνωστό για το περιστατικό είναι ότι το βράδυ της Τρίτης κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία στον χώρο του προξενείου, καθώς το προσωπικό φέρεται ότι έκαιγε διπλωματικά έγγραφα στο προαύλιο.