Στη σκιά εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και στα Βαλκάνια, και με τους πολίτες να εισέρχονται στα εκλογικά κέντρα τηρώντας αποστάσεις, φορώντας προστατευτικές μάσκες κι απολυμαίνοντας τα χέρια με αντισηπτικό διεξήχθησαν χθες οι -αναβληθείσες από την 12η Απριλίου- βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια.
Μία εκλογική μάχη που αναμενόταν με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά -δημοσκοπικά τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα- δεν πρόκρινε «καθαρό νικητή», μια και οι δυο κύριοι πολιτικοί αντίπαλοι, Ζόραν Ζάεφ και Κρίστιαν Μίτσκοσκι, φαινόταν πως θα κονταροχτυπιούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή για την επικράτηση, σε μια διαδικασία η οποία συνολικά αφορούσε πάντως 15 κόμματα και συνασπισμούς, για την εκλογή των 120 νέων βουλευτών της χώρας.
Η διαδικασία κύλησε ομαλά, ενώ τα 3.480 εκλογικά κέντρα που υποδέχθηκαν τους σχεδόν 1.800.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έκλεισαν μεν στην ώρα τους, αλλά άμεση ροή αποτελεσμάτων δεν υπήρξε. Ο λόγος; Ξανά ο Covid-19, που οδήγησε τη διαδικασία της καταμέτρησης ψήφων σε πιο αργό βηματισμό, «για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα», όπως μετέδιδε το BalkanInsight χθες βράδυ, στις 22.00 ώρα Ελλάδος, με το κλείσιμο της κάλπης.
Πριν βγει πάντως το τελικό αποτέλεσμα και μέσα από μια διαδικασία που εξελισσόταν σε θρίλερ μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τα επιτελεία των δυο μεγάλων κομμάτων έσπευσαν να κάνουν προκαταβολικά δηλώσεις νίκης. Πιο εγκρατείς ήταν στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ δεν συνέβαινε το ίδιο στο VMRO-DPMNE, καθώς ο γ.γ. του κόμματος Ιγκόρ Γιανούσεφ δήλωνε σε δημοσιογράφους πως «κερδίζουμε στη Μακεδονία. Κερδίζουμε παντού».
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησιεογραφικά πρακτορεία, το εκλογικό θρίλερ αποτυπωνόταν στα πρώτα αποτελέσματα. Στο 15% της ενσωμάτωσης ο Ζάεφ λάμβανε το 34,88% των ψήφων, ενώ ο Μίτσκοσκι άγγιζε το 34,04%. Επομένως χθες τα μεσάνυχτα φαινόταν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Πάντως ορισμένες εκτιμήσεις από το επιτελείο του Ζάεφ ανέφεραν ότι προχωρώντας η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, η διαφορά θα έφτανε τις δύο μονάδες.
Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που καταγράφηκε στη χθεσινή αναμέτρηση δεν ήταν άλλο από το γεγονός πως ο λαός των Σκοπίων -«λόγω κορονοϊού», όπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές- δεν προσήλθε μαζικά στις κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό πως η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της χώρας σημείωνε πως το ποσοστό συμμετοχής πραγματοποιούσε… χαμηλές πτήσεις, φτάνοντας μόνο το 50,84%, όντας αισθητά μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο (67%) των βουλευτικών εκλογών, που είχαν διεξαχθεί στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2016.
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως όποιο και από τα δύο μεγάλα κόμματα επικρατήσει, είτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ είτε το εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν επρόκειτο να έχει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή. Τι σημαίνει αυτό; Ο νικητής των εκλογών θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα ή και περισσότερα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη γειτονική χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν σχεδόν το 25% του πληθυσμού της. Πρώτο δε, μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμενόταν να επικρατήσει το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού των Σκοπίων τα τελευταία 18 χρόνια, ενώ δεύτερη δύναμη προβλεπόταν να αναδειχθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων δεν έλειψαν, πάντως, χθες οι αιχμές! Συγκεκριμένα, η Συμμαχία για τους Αλβανούς κατήγγειλε το DUI του Αχμέτι για άσκηση πίεσης σε ψηφοφόρους στη διάρκεια της μέρας, δωροδοκίες και για παρεμβάσεις επί της εκλογικής διαδικασίας.