Ως πορεία σε «αχαρτογράφητα νερά» παρουσιάζεται -απολύτως δικαιολογημένα- από τους αναλυτές η επόμενη μέρα της πανδημίας, καθώς οι επιπτώσεις της σε όλα τα μέτωπα θα αποτυπωθούν με τρόπο πρωτοφανή σε όλα τα επίπεδα. Ηδη οι παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις προβλέπεται να βγουν τουλάχιστον βαριά πληγωμένες οικονομικά από τη διαδικασία και καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, καθώς, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, οι αναταραχές σε επίπεδο κοινότητας πια θα είναι μεγάλες και θα επιφέρουν τεράστιο πολιτικό κόστος. Ποιο είναι όμως το «κλειδί» της λύσης;
«Μα, ποιο άλλο εκτός από το εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19» λένε οι επιστήμονες, μια και η ανακάλυψή του και κυρίως η κατοχύρωση της πατέντας του από μία χώρα (ή από ένα μπλοκ «συμμαχικών» χωρών) θα της δώσει απίστευτη οικονομική ώθηση κατά το επόμενο διάστημα, αφού δισεκατομμύρια άνθρωποι θα το χρειάζονται. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα ήδη έχουν «διαβάσει» τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση κι αφού έχουν αφήσει -προς το παρόν- στην άκρη τους… ανοιχτούς λογαριασμούς τους για το εμπόριο, εξαπολύουν επιθέσεις η μία προς την άλλη.
Μόνο τυχαίο δεν ήταν το ψήφισμα των 193 χωρών-μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μέσω του οποίου υιοθετήθηκε απόφαση για την εξασφάλιση της «δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης» στα «μελλοντικά εμβόλια» εναντίον του κορονοϊού. Ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίστηκε, διόλου τυχαία επίσης, ο «κρίσιμος ηγετικός ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», που αμφισβητείται έντονα τελευταία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το κείμενο υποβλήθηκε προς συζήτηση και ψήφιση από το Μεξικό κι ενώ εξασφάλισε την αποδοχή των ΗΠΑ, κανείς δεν παραβλέπει την κόντρα Ουάσινγκτον – Πεκίνου, που συνεχίζουν να κοντράρονται, με τους Κινέζους όμως να απολαμβάνουν τις «πλάτες» του ΠΟΥ. Του οργανισμού που έσπευσε χθες έμμεσα να «αδειάσει» εκ νέου τους Αμερικανούς, ανακοινώνοντας πως, βάσει στοιχείων, ο νέος κορονοϊός προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα στα τέλη του 2019 και δεν πρόκειται για έναν ιό που κατασκευάστηκε σε εργαστήριο. Το «βέλος» προφανώς στόχευε τον Ντόναλντ Τραμπ, που την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως η κυβέρνησή του προσπαθεί να σταθμίσει το αν ο ιός προήλθε από ένα εργαστήριο στην Ουχάν, πόλη από την οποία άρχισε η πανδημία.
Και χθες, όμως, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο κατηγόρησε τους Κινέζους πως πιθανώς αποκρύπτουν πληροφορίες για τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού, επειδή θέλουν να κερδίσουν την εμπορική κούρσα για την παρασκευή εμβολίου. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να μας άφησαν απέξω και να μη μας έδωσαν τα στοιχεία για τον ιό νωρίτερα είναι ότι κάνουν αγώνα ταχύτητας για να βρουν εμβόλιο και πιστεύουν ότι πρόκειται μόνο για μια ανταγωνιστική επιχειρηματική κούρσα, μια επιχειρηματική πρόταση, ώστε να μπορούν να το πουλήσουν στον κόσμο» δήλωσε ο Ναβάρο στο Fox Business Network. Σημείωσε, εντούτοις, «θα τους νικήσουμε, χάρη στην ηγεσία του προέδρου Τραμπ».
Επίθεση στην Κίνα εξαπέλυσε και η Γερμανία, με το Πεκίνο, που ήδη έχει εγκρίνει δοκιμές σε ανθρώπους τουλάχιστον τριών πειραματικών εμβολίων, να σπεύδει να απαντήσει στην Ανγκελα Μέρκελ, που άφηνε ένα 24ωρο πριν αιχμές για «αδιαφανείς διαδικασίες». «Η Κίνα ενισχύει πάντα τη διεθνή συνεργασία στην επιδημιολογική πρόληψη με τρόπο ανοιχτό, διαφανή και υπεύθυνο» διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.