Ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για χαλάρωση του lockdown, οι Βρυξέλλες φοβούνται νέα κορύφωση της φονικής επιδημίας
Εκκληση για συντονισμό απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να σημειωθούν νέες κορυφώσεις στην επιδημία του κορονοϊού. «Είναι η ώρα να αναπτύξουμε μια καλά συντονισμένη στρατηγική εξόδου της Ε.Ε.» αναφέρει η Κομισιόν σε προσχέδιο συστάσεων το οποίο αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα.
Οι κυβερνήσεις υφίστανται αυξανόμενη πίεση να χαλαρώσουν το lockdown, καθώς η Επιτροπή εκτιμά ότι η παραγωγή στην ευρωζώνη μπορεί να μειωθεί κατά 10% φέτος.
Ταυτόχρονα, αρκετές χώρες που έχουν να επιδείξουν καλύτερα αποτελέσματα -όπως η Ελλάδα- στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήδη μελετούν τα επόμενα βήματά τους. Τη σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων περιορισμού, που εφαρμόζονται για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, στις επιχειρήσεις λιανικής και παροχής υπηρεσιών μετά τις διακοπές του Πάσχα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σλοβενίας.
Αναλυτικότερα, τα συνεργεία επισκευής ελαστικών, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι υπηρεσίες τεχνικής επισκευής αγαθών θα ανοίξουν σταδιακά μετά το Πάσχα, όπως και τα καταστήματα που πωλούν δομικά υλικά. Και η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα καταστήματα από τις 19 Απριλίου. Στον αντίποδα, την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για διάστημα ενός μήνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.
Στη Σλοβακία ο πρωθυπουργός Ιγκορ Μάτοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ένα σχέδιο για το πότε και πώς θα ξανανοίξουν τα καταστήματα.
Στην Ιταλία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σκληρά από τον ιό, επιτράπηκε σε δεκάδες επιχειρήσεις να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους, ανάμεσά τους βιβλιοπωλεία, χαρτοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιδικών ρούχων, αν και παραμένουν σε ισχύ μέτρα αυστηρού περιορισμού.
Η Ισπανία, που επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, επέτρεψε σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και της βιομηχανίας, να επαναλάβουν την εργασία τους από τη Δευτέρα. Η Δανία αναμενόταν να ανοίξει τα σχολεία σήμερα, ενώ η Αυστρία επέτρεψε σε μεγάλα καταστήματα να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους και σχεδιάζει να επιτρέψει την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων από την 1η Μαΐου. Στη Γερμανία, λίγο πριν από τις συνομιλίες της Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων, ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί ζητούν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού. Εκπρόσωποι των Πρασίνων ζητούν το άνοιγμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών, συνοδευόμενο όμως από κατάλληλα μέτρα προστασίας.