Αποκαλυπτική μελέτη από τους αναλυτές της Morgan Stanley
Kι ενώ έχει καταστεί σαφές ότι κάθε μέρα που περνά στις υπό lockdown Ηνωμένες Πολιτείες μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια χαμένα δολάρια και ανείπωτες ζημιές στον κοινωνικό ιστό της χώρας -πάνω από 20.000.000 άνθρωποι θα είναι σύντομα άνεργοι-, οι αναλυτές προσπαθούν να υπολογίσουν πότε η καμπύλη της πανδημίας του Covid-19 θα φτάσει στο πικ, ώστε να αρχίσει την καθοδική πορεία της και πότε θα επαναλειτουργήσει η χώρα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, ενώ το πρώτο κύμα της πανδημίας φαίνεται να πλησιάζει στο ζενίθ του, η μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να προκύψει ένα δεύτερο, ακόμα πιο δυνατό.
Σε αυτό συνηγορεί και πρόσφατο σημείωμα της Morgan Stanley που δημοσιεύτηκε χθες και αναφέρει, όπως εξήγησε και ο επικεφαλής αναλυτής βιοτεχνολογίας του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Μάθιου Χάρισον, πως η περίοδος ανάκαμψης που διάγουμε είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος, ενώ τόνισε πως η επανέναρξη της οικονομίας θα χρειαστεί καιρό και θα απαιτήσει την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση εκ νέου διάφορων μέτρων κοινωνικής απομόνωσης. «Όλο αυτό θα ολοκληρωθεί μόνο όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα, το αργότερο την άνοιξη του 2021» προέβλεψε.
Ο αναλυτής «βλέπει» ένα πρώτο «κύμα επιστροφής στην εργασία» τον Ιούνιο και ένα δεύτερο κύμα στα μέσα του καλοκαιριού, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ξεμπέρδεψαν με την πανδημία. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, θετικές εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο θα έχουμε πιθανώς τον Οκτώβριο του 2020, το οποίο όμως θα προορίζεται για τους υγειονομικούς, ενώ εμβόλιο διαθέσιμο για όλους δεν πρέπει να αναμένουμε πριν από τον Μάρτιο του 2021. «Η αμερικανική οικονομία δεν θα ξεκινήσει πορεία ανάκαμψης πριν από το τέλος Μαΐου, το νωρίτερο» κατέληξε ο Χάρισον.
Με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley στο φόντο -παραμένει άγνωστο αν ο Ντόναλντ Τραμπ τις λαμβάνει υπόψη του, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να ανοίξει η αγορά την Πρωτομαγιά και ότι αυτή θα είναι δική του απόφαση και όχι των κυβερνητών, που σε μεγάλο βαθμό είχαν εκφράσει νωρίτερα την αντίθεσή τους. Μέτωπο άνοιξε όμως και με τον κορυφαίο σύμβουλο δημόσιας υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο δρ Αντονι Φάουτσι δήλωσε ότι ο Τραμπ αντέδρασε καθυστερημένα και δεν άκουσε τους ειδικούς που τον προειδοποιούσαν από τις αρχές του έτους ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Στο άκουσμα της τοποθέτησής του ο Τραμπ αντέδρασε κάνοντας retweet την προτροπή Ρεπουμπλικάνου για την απόλυση του κορυφαίου επιστήμονα!