● Σήμερα απεργεί ο δημοσιογραφικός κλάδος. Η ΕΣΗΕΑ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και οι λόγοι που προβάλλονται είναι και λογικοί και δίκαιοι. Και οι δημοσιογράφοι έχουν ψυχή και έχουν δικαίωμα να ζήσουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους.
● Ωστόσο, όσο και να απεργήσει ο κλάδος, ακόμα κι αν ικανοποιηθούν τα κλαδικά αιτήματα, δεν θα έχει γεφυρωθεί το ψυχικό χάσμα που άνοιξε μεταξύ λαού και δημοσιογράφων στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το οποίο διευρύνεται μέχρι σήμερα.
● Κάθε ιδιότητα, επαγγελματική ή άλλη, που έχει κάθε άνθρωπος πρέπει να την τιμά με την ποιότητα του έργου του και τη στάση ζωής που έχει. Το «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», που πρωτοακούστηκε σε πορεία αναρχικών και επαναλαμβάνεται από διαφόρους μέχρι σήμερα, είναι άδικο επειδή τσουβαλιάζει όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ, αλλά τυγχάνει εν μέρει βάσιμο, διότι αρκετοί διάσημοι δημοσιογράφοι λειτούργησαν και λειτουργούν ακόμα σαν φερέφωνα διαφόρων εξουσιών – είτε της πολιτικής εξουσίας είτε της οικονομικής ή εκείνης που έχουν εντός της χώρας μας ξένες δυνάμεις.
● Ο κλάδος πρέπει να κάνει άλμα ποιοτικό και ηθικό συνάμα. Να απομονώσει εκείνους που δυσφημούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και να παρεμβαίνει πιο γενναία, πιο αποφασιστικά στις περιπτώσεις που κάθε είδους εξουσία αποπειράται να φιμώσει τις ελεύθερες φωνές.
● Κάνοντας μια μικρή, αλλά χρήσιμη ιστορική αναφορά, να θυμίσουμε ότι ο πρώτος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, εν έτει 1914, ήταν ο συγγραφέας (που έγραψε τον θρυλικό «Πατούχα») και δημοσιογράφος Ιωάννης Κονδυλάκης (1861-1920), ενώ μέλη της ένωσης ήταν ο Κωστής Παλαμάς, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Κώστας Βάρναλης, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Ασημάκης Γιαλαμάς, ο Ρένος Αποστολίδης (βλ. τη φωτογραφία της δημοσιογραφικής ταυτότητάς του) και άλλοι σπουδαίοι τεχνίτες του λόγου, οι οποίοι κόσμησαν τα ελληνικά γράμματα με την παρουσία τους.
π