● «Πολιτική εκμετάλλευση». Αυτή είναι μια φράση-κλειδί που χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις οποτεδήποτε έχουν πιαστεί στα πράσα να ευθύνονται για μείζονες καταστροφές ή απώλειες ανθρώπινων ζωών. Και αυτή η κυβερνητική ευθύνη καταλογίζεται είτε για πράξεις είτε για παραλείψεις των εθνοσωτήρων.
● Ο τρόπος με τον οποίον γίνεται συζήτηση για την περιβόητη πολιτική εκμετάλλευση πάσης φύσεως δυσάρεστων γεγονότων είναι παραπλανητικός αλλά και ταυτόχρονα σαχλός.
● Υποτίθεται ότι όταν γίνεται κάτι τραγικό, όπως το έγκλημα των Τεμπών, πρέπει οι πάντες να σιωπούν και να μην αντιδρούν σε όλα όσα πράττει, δηλώνει ή κουκουλώνει η κυβέρνηση.
● Επίσης, η αντιπολίτευση οφείλει να δέχεται ως έχουν τις αρλούμπες και τις δικαιολογίες που προβάλλουν οι κυβερνητικοί και να μην ασκεί τα καθήκοντά της καυτηριάζοντας τις πράξεις και τις παραλείψεις της εκτελεστικής εξουσίας, οι οποίες οδήγησαν τα πράγματα εκεί που οδηγήθηκαν.
● Η αντιπολίτευση, για να μην κάνει «πολιτική εκμετάλλευση», πρέπει να περιμένει για να μιλήσει. Η υπομονή της θα πρέπει να διαρκέσει έως ότου βγουν πορίσματα (που είθισται να «βγάζουν λάδι» την κυβέρνηση) ή να αποφανθεί η «Δικαιοσύνη» (που είθισται να «βγάζει λάδι» τους μεγαλοσχήμονες πολιτικούς).
● Με λίγα λόγια, όσοι αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση πρέπει να βγάλουν τον σκασμό για να μην ξεβολέψουν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, υποχρεώνοντάς τους να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, τις πράξεις τους ή την αδράνειά τους σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών και της ασφάλειάς τους.
● Το κόλπο ήταν καλό και έχει αποδειχθεί σωτήριο επί σειρά ετών και για πλείστα όσα περιστατικά – από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» και τις πυρκαγιές στην Ηλεία έως την εκατόμβη στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα.
● Ομως, ξεθύμανε η ισχύς της «μαγικής» φράσης «πολιτική εκμετάλλευση». Ειδικά με το έγκλημα των Τεμπών δεν δείχνει να λειτουργεί…
π