ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Δευτέρας 24/04/2023

● Μεγάλη ημέρα η 24η Απριλίου. Το 2004, σαν σήμερα, πήγε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας το πανάθλιο Σχέδιο Ανάν με τη συντριπτική επικράτηση του ΟΧΙ (75,83% έναντι 24,17% του ΝΑΙ).

● Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που ήταν αληθινός Ελληνας ηγέτης, στο μνημειώδες διάγγελμά του είχε προβλέψει ότι θα διαψεύδονταν πανηγυρικά οι «κασσάνδρες», που προέβλεπαν διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους αν επικρατούσε το ΟΧΙ.

● Ο αξέχαστος ηγέτης είχε, μεταξύ άλλων, επισημάνει: «Αν ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του απορρίψει το Σχέδιο Ανάν, σε μία εβδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πετύχουμε έναν στρατηγικό στόχο που από κοινού θέσαμε για να αναβαθμίσουμε και να θωρακίσουμε πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι δογματισμός και υποδηλοί άγνοια των κανόνων της διεθνούς πολιτικής η άποψη ότι αυτή θα ‘ναι η τελευταία πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού. […]

● »Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους από χώρες που έχουν σημασία. Οπως είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί αυτές έχουν, ήδη, υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία τη Συνθήκη Ενταξης που απαγορεύει τέτοια αναγνώριση. Οσα λέγονται για διεθνή απομόνωση αποτελούν εκβιασμό άνευ περιεχομένου. Η Κύπρος θα ‘ναι η μόνη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με αναβαθμισμένο ρόλο, αλλά και ευθύνες. Δεν θα επαναπαυτούμε όμως με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

● Αυτά παρατίθενται ως υπόμνηση των γελοιωδέστατων επιχειρημάτων πολύφερνων πολιτικών, δημοσιογράφων και αναλυτών της συμφοράς, που προέβλεπαν διεθνή απομόνωση της Κύπρου αν οι Κύπριοι ψήφιζαν το ΟΧΙ – κάτι που, ευτυχώς, έπραξαν.

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα