● Τα ποσά με τις κλοπές υλικού του ΟΣΕ τα οποία ακούγονται κόβουν την ανάσα. Είναι δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ το πλιάτσικο που έκαναν συμμορίες Ρομά, έχοντας ως συνεργάτες στελέχη του οργανισμού – κι όλο αυτό το σκηνικό κατέληξε στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.
● Η Ελένη Παπαδοπούλου, αρθρογράφος στη «δημοκρατία», έγραψε σχετικά με το θέμα σε διαδικτυακή ανάρτησή της: «Το ράβε ξήλωνε με τις ράγες και τα υλικά των τρένων ήταν πολύ βολικό. Εκλεβαν οι τσαντίρηδες ένα σκασμό υλικό, και μετά οι αρμόδιοι έπρεπε να το ξαναγοράσουν, ξανά προμήθειες, λοιπόν. Μήπως να υποθέσουμε ξανά μίζες; Μήπως να υποθέσουμε ότι οι ίδιοι προμηθευτές ξανά και ξανά πουλούσαν υλικό;
● »Από την άλλη, είναι απορίας άξιον πώς έκλεβαν εύκολα και απλά εκατοντάδες μέτρα καλώδια, ολόκληρες ράγες ή πάνβαρους μετασχηματιστές, τα οποία για να τα πουλήσουν τα πήγαιναν και μέχρι τη Βουλγαρία. Περνούσαν δηλαδή σύνορα, ελέγχους, με φορτηγό, άνετα, ενώ υποτίθεται ότι τα φορτία τα ψάχνουν.
● »Μιλάμε για οργανωμένες ομάδες με τεχνογνωσία. Δεν μιλάμε για 10 τσαντιρολαίους που κάνουν πλιάτσικο απλό. Τους μετασχηματιστές και τους τόνους σίδερο της ράγας δεν τους αφαιρείς έτσι απλά. Ούτε μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε.
● »Πόσοι τσαντίρηδες πια ξέρουν να ξηλώνουν ράγες, μετασχηματιστές και τόνους καλώδια; Ας σκεφτούμε τους εμπλεκόμενους και τις διαδρομές του υλικού και μετρήστε τα λαδώματα που έχουν πέσει.
● »Βόλευε πολύ και πολλούς το πλιάτσικο στον ΟΣΕ. Βόλευε γιατί έπρεπε να ξαναγοράζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μην ήταν πίσω από τους τσαντιρολαίους και άλλοι που τους παρείχαν και την τεχνογνωσία και την πληροφορία, με το αζημίωτο. Θέλουν να μας πουν ότι ξήλωναν και μετέφεραν τόσο υλικό τα τσαντίρια και κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι.
● Καλά, εντάξει. Καταλάβαμε».
π