Η στρατιωτική τέχνη μπορεί να διδάξει τους ανθρώπους να μην κάνουν την περίοδο της ειρήνης χειρότερη από τον πόλεμο
Στο μαγευτικό Ναύπλιο βρίσκεται το ΚΕΜΧ (Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού). Εκεί οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται είτε ως σκαπανείς είτε ως οδηγοί. Οι οδηγοί είναι γνωστό τι κάνουν. Οι σκαπανείς ασχολούνται με τη θέση και άρση κωλυμάτων. Δηλαδή, όπου το ημέτερο στράτευμα έχει πρόβλημα πρόσβασης σε περιοχή (γκρεμισμένη γέφυρα, ναρκοπέδιο, φράκτης με συρματόπλεγμα κ.ά.) το Οπλο του Μηχανικού αναλαμβάνει να ανοίξει δρόμο. Οπου το αντίπαλο στράτευμα μπορεί να βρει δίοδο για να περάσει, το ημέτερο Μηχανικό αναλαμβάνει να δημιουργήσει εμπόδιο (να γκρεμίσει γέφυρα, να «στρώσει» ναρκοπέδιο, να φτιάξει φράχτη κ.λπ.).
Αν ο νεοσύλλεκτος σκαπανεύς προσέξει στα μαθήματα της βασικής εκπαίδευσής του, μπορεί να ακούσει το δόγμα του Μηχανικού σε μία φράση: «Ο καλύτερος τρόπος εξουδετέρωσης ενός ναρκοπεδίου είναι η παράκαμψίς του». Αυτό, αν το αφήσεις να λειτουργήσει στη συνείδησή σου, μπορεί να επηρεάσει στρατηγικά τον πολιτικό βίο σου – εκτός από τον στρατιωτικό. Αν θεωρείς ότι κάπου υπάρχει κακοτοπιά, απλώς δεν πας από εκεί, βρίσκεις άλλον δρόμο. Δεν προβαίνεις σε άσκοπες θυσίες για να λύσεις ένα πρόβλημα που όχι μόνο δεν υποχρεούσαι να αντιμετωπίσεις, αλλά θα ωφεληθείς αν το παρακάμψεις.
Εκ τούτου περαίνεται ότι ούτε ο γίγας βουλευτής του SYRIZA Νικόλαος Γεωργίου Θηβαίος ούτε οι θαυμαστές του έχουν σχέση με τη σοφία του Οπλου του Μηχανικού. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θηβαίος δήλωσε σε ραδιόφωνο το εξής αμίμητο: «Ενα πράγμα που μας έλεγε ο κόσμος και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη: “Δεν μας νοιάζει αν θα κόψετε ένα πενηντάρι από τις συντάξεις και από τους μισθούς. Μας νοιάζει να σταματήσει αυτό το αίσχος που ζούμε μέσα από την τηλεόραση”. Ηταν πολύς αυτός ο κόσμος που το έλεγε και το έδειξε με την ψήφο του».
Ολοι τούτοι που (υποτίθεται ότι) δηλώνουν στον κ. Θηβαίο πως θυσιάζουν πενηντάρικα, αρκεί «να σταματήσει αυτό το αίσχος» που ζουν «μέσα από την τηλεόραση», θα μπορούσαν απλώς να μη βλέπουν τηλεόραση και να κρατήσουν τα πενηντάρικά τους.
Παναγιώτης Λιάκος