Φαίνεται καλύτερα όταν προσπαθείς να την κρύψεις, ωραιοποιώντας την. Το αυτό ισχύει και για τις αυτοβιογραφίες
Από τον
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟ
Στις 16 Νοεμβρίου έγινε από τη στήλη η πρώτη μνεία για την αυτοβιογραφία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία διανεμήθηκε από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη μαζί με την εφημερίδα «Το Βήμα». Παρά τον σκεπτικισμό και τις εύλογες απορίες για την εν λόγω πρωτοβουλία του άνακτος, το εγχείρημα άξιζε τον κόπο. Κάθε σελίδα ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί προσφέρουν στον αναγνώστη μιας πρώτης τάξεως εξήγηση για την πολιτειακή μεταβολή που έλαβε χώρα στο υπό κατασκευή χαλιφάτο του Μπαχαλιστάν.
Ο λαός μας, παρόλο που «γέννησε» τον αφορισμό «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», ενίοτε λησμονεί την ευστοχία της θυμοσοφίας του. Το τρίτομο έργο, το οποίο έγραψε δημοσιογράφος και συνυπέγραψε ο εγγονός του στρατηλάτη Κωνσταντίνου Α΄, αποδεικνύει ότι χρειάζεται εμπνευσμένος και ικανός παπάς για να τιμώνται τα ράσα. Αξίζει να προσεχθεί σε αυτό το πόνημα η σοφία, η φειδώ και η δικαιοσύνη που χαρακτηρίζουν τους κυβερνήτες άλλων χωρών όταν απονέμουν στρατιωτικά αξιώματα.
Ιορδανία
Γράφει, λοιπόν, ο δημοσιογράφος Γεώργιος Π. Μαλούχος, για λογαριασμό του βασιλέως Κωνσταντίνου, τα ακόλουθα αποκαλυπτικά στον τόμο Α΄, σελ. 33: «Οι αντιβασιλικοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν τη στάση του παππού μου ως δήθεν εκδήλωση των φιλογερμανικών του αισθημάτων, επικαλούμενοι τους συγγενικούς δεσμούς που τον συνέδεαν με τη Γερμανία, αφού η σύζυγός του Σοφία ήταν αδελφή του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄. Κάτι τέτοιο όμως ουδόλως ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Είναι αλήθεια ότι, ιδιαίτερα στην εποχή εκείνη, αλλά και σήμερα, οι αρχηγοί κρατών συνήθιζαν να τιμούν τους βασιλείς άλλων κρατών χρίζοντάς τους επίτιμους αρχηγούς των στρατευμάτων τους. Η Βασίλισσα της Αγγλίας, για παράδειγμα, έχρισε τον πατέρα μου Βασιλέα Παύλο επίτιμο Ναύαρχο του Βρετανικού Στόλου, ενώ ο βασιλιάς Χουσεΐν έχρισε εμένα επίτιμο υποστράτηγο του ιορδανικού στρατού.
Ο Κάιζερ, λοιπόν, είχε χρίσει τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Α΄ επίτιμο Στρατάρχη του Αυτοκρατορικού Γερμανικού Στρατού». Ούτως είχε η στρατιωτική εξέλιξις των κατόχων του ελληνικού θρόνου. Από στρατάρχης του Κάιζερ και ναύαρχος του βρετανικού στόλου σε… υποστράτηγο του ιορδανικού στρατού!