Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συζητεί τρόπους για να οικοδομηθεί… εμπιστοσύνη με το κράτος-μαφία της Τουρκίας, δεν αποκαλύπτει τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι και διαβεβαιώνει, χωρίς να πείθει ιδιαίτερα, ότι δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Χθες έγινε η συνάντηση των αντιπροσωπιών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, στο πλαίσιο των περιβόητων «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ο κατάλογος των οποίων καταρτίστηκε το 2010. Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται σε θέματα όπως η οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, η ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπιών, η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων και η τηλεφωνική γραμμή μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) Λάρισας και του αντίστοιχου κέντρου στο Εσκί Σεχίρ. Είναι προφανές ότι η προαναφερθείσα λίστα είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα και δεν αποτελεί σοβαρό θέμα προς συζήτηση – ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία.
Η γειτονική χώρα δεν ζητεί καλύτερη… επικοινωνία με την Ελλάδα, αλλά έχει θέσει επισήμως το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και τον αφοπλισμό τους, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, τις νησίδες και τις βραχονησίδες, και μας έχει κηρύξει προκαταβολικά τον πόλεμο σε περίπτωση που επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατά μας στα 12 ναυτικά μίλια.
Από την άλλη πλευρά, είναι εξευτελιστικό για τον Ελληνισμό η κυβέρνηση να μη θέτει ζητήματα ουσίας στην Τουρκία, όπως η αποκατάσταση, υλική και ηθική – πολιτική, των Ελλήνων που υπέστησαν πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη και εκδιώχθηκαν, το καθεστώς της Ιμβρου και της Τενέδου, η άρση του casus belli, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και η άμεση αποχώρηση του τουρκικού στρατού και των εποίκων από την Κύπρο, καθώς και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Επειδή οι Τούρκοι ζητούν τα πάντα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι… νίκη να τους δώσουμε λίγα απ’ όσα μας ανήκουν. Η Ελλάδα οφείλει στον εαυτό της να διατηρεί όσα της ανήκουν, να αυξάνει την επιρροή της όσο περισσότερο γίνεται και να διεκδικεί τα νόμιμα.
Τέτοιου είδους συζήτηση πρέπει να κάνουμε.